Marcel Iureș, Roman Tolici și Tudor Chirilă urcă pe scenă la IDEO IDEIS 2017
26 July 2017
Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI: PREMIERĂ. Dialogurile lui Platon. Criton.
27 July 2017

Au început înscrierile la Laborator fARAD: ateliere intensive cu mentori reputați ai documentarului mondial, printre care Dana Bunescu și Erin Casper

Laboratorul fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 3–8 octombrie 2017 în cadrul festivalului de film cu același nume. Destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, laboratorul abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema, preluând modelul unor programe asemănătoare desfășurate de Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA.

fARAD este un eveniment fondat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu și a Romanian Film Initiative, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și co-curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov). Direcția artistică a festivalului aparține Monei Nicoară. Partenerii festivalului sunt 111 Film (Eugen Lumezianu) și Asociația Culturală pentru Educație prin Artă. Pentru acest laborator Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a primit sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Laboratorul fARAD 2017 este constituit dintr-un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu
(câștigătoare a Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2017 pentru montajul filmului Ana, Mon Amour, regizat de Călin Peter Netzer) pe durata a șase zile, având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă. Acesta va fi completat de un seminar despre Storytelling și montajul de documentar susținut de Erin Casper (SUA). Nominalizată la Emmy, Erin Casper a montat cel mai recent filmul Risk al regizoarei Laura Poitras, câștigătoare la Oscar pentru CitizenFour. Acestora li se adaugă sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților.

Laboratorul se adresează creatorilor de filme documentare, producătorilor, editorilor, sunetiștilor, autorilor, redactorilor şefi sau altor profesionişti de televiziune sau mass-media din România interesați de proiecte creative de film documentar şi formate inovatoare de non-ficţiune, care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar, și care au în prezent un proiect în dezvoltare.

Participarea la laborator, utilizarea echipamentelor de sunet pe durata atelierului practic  și cazarea sunt gratuite pentru toți participanții selectați.

Mai multe detalii despre program și formularul de înscriere sunt disponibile în comunicatul integral și pe site-ul www.farad.ro. Cei interesați sunt rugați să se înscrie trimițând formularul de înscriere și materialele solicitate la adresa laborator@farad.ro până la data de 5 septembrie 2017, inclusiv. Vor fi acceptate maximum 8 proiecte participante, cu maximum doi participanți pentru fiecare proiect, iar anunțul selecției finale a participanților va fi făcut în data de 12 septembrie 2017.