AUDIO Ultima zi de propuneri pentru Premiile Constantin Brâncoveanu
13 September 2017
1917. Note de război – un serial simbol, marca Rador
14 September 2017

AUDIO – Expoziția „CAMERA LUCIDA” la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va găzdui, în perioada 13-30 septembrie, 2017, expoziția temporară „CAMERA LUCIDA” – O privire asupra Marelui Război prin bijuteria contemporană, semnată de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național.

Expoziția „CAMERA LUCIDA” prezintă bijuterie contemporană și include o selecție curatorială a expoziției „Room 40 – Descifrarea designului contemporan”, prezentată pentru prima dată în cadrul expoziției centrale Romanian Design Week 2017.
 
Bijuteria și formele conexe de artă devin, astfel, modalități de comunicare vizuală și de educație emoțională, reclamându-și rolul activ în observarea, criticarea și influențarea contextului social. „Aceasta este o oportunitate de a reconsidera viața publică a bijuteriei. Deși poate părea în contradicție cu natura intimă a acesteia, trebuie să reflectăm asupra misiunii bijuteriei contemporane de a relaționa într-o manieră critică cu lumea înconjurătoare (…). Este o dimensiune experimentală a designului etic care pune sub observație preconcepțiile. Asistăm acum la o lărgire a viziunii artistice și a unui context care permite bijuteriei să revină la rolul ei cotidian – de instrument util, liant social și apel la acțiune – nu doar ca o evidență a individualului, cât și un semn de schimbare la nivel mai larg.” Kevin Murray – Signs of Change: Jewellery Better World Designed to Make a Change.
Interviu de Madalina Corina Diaconu
foto MNIR