Cafeneaua de știință
4 November 2019
Nouă ani de la lansarea mișcării naționale ȘI EU TRĂIESC SĂNĂTOS!, un proiect care evidențiază beneficiile activităților fizice, sportului și nutriției echilibrate pentru starea de bine a tinerei generații
4 November 2019

AUDIO: IA – primul asistent virtual muzeal din România bazat pe Inteligență Artificială

Luni 4 noiembrie, incepind cu ora 10, va fi lansat in premiera nationala:IA – primul asistent virtual muzeal din România bazat pe Inteligență Artificială la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov. Proiectul propune în premieră națională introducerea unei soluții inovatoare de protejare și promovare a patrimoniului, prin intermediul inteligenței artificiale – IA, în cadrul expozițiilor Muzeului Casa Mureșenilor Brașov. 

IA – o prezență feminină de tip avatar – asistent virtual muzeal bazat pe un program informatic, ce va fi vizualizată pe un ecran tv. IA va fi capabilă să furnizeze, la cerere, informații în limba română despre muzeu, expoziție și exponate, crescând astfel interacțiunea socială cu vizitatorii prin intermediul dialogului.
IA – asistentul virtual muzeal – va fi programată să se angajeze în conversații, să utilizeze acțiuni non-verbale (gesturi, expresii faciale) într-un mod prietenos, înlesnind astfel accesul în vizitarea muzeului. Aplicația este realizată de un colectiv de cercetători din cadrul Universității Transilvania Brașov.

În luna octombrie a fost testată aplicația în cadrul vizitei expozițiilor muzeului de către 10 clase de elevi, proveniți din școlile și liceele brașovene.

reportaj de Madalina Corina Diaconu

foto: Muzeul Casa Muresenilor