AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Comoara din insulă de Robert Louis Stevenson
6 May 2020
380,000 de spectatori online la Festivalul Internațional Shakespeare, home edition
6 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Prinţesa Turandot de Carlo Gozzi

Dramaturgul venetian Carlo Gozzi, cunoscut mai ales prin poemul satiric “La tartana degli influssi per l,anno 1756”, comedia “Dragostea pentru trei portocale” 1761 si “Turandot” 1762, a fost un aprig aparator al formei traditionale de commedia dell,arte, criticand aspru inovatiile inspirate de literatura franceza ale precursorilor sai, Chiari si Goldoni.

Creatiile dramatice ale lui Gozzi, s-au bucurat de admiratie in Italia dar si in multe parti ale Europei, devenind baza multor lucrari teatrale si muzicale ulterioare. Ferruci Busoni si Giacomo Puccini s-au lasat inspirati de “Turandot” iar Sergey Prokofiev de “Dragostea celor trei portocale” in operele lor.

“Turandot” este o poveste care a cunoscut numeroase adaptari si traduceri, calatorind mereu.  Basmul este intalnit inca din secolul al      Xll  – lea, in Azerbaidjan, preluat si tradus apoi in persana si introdus in colectia “O mie si una de zile” de orientalistul Francois Petis de la Croix in secolul al XVll-lea. Gozzi preia povestea si o traduce dramatizand-o iar Schiller, sedus de poveste o traduce si el si o imbogateste. Povestea nu se opreste din drumul ei ajungand la Giuseppe Adami si Renato Simoni, pe textul carora se sprijina de fapt opera lui Puccini “Turandot”.   Dar povestea calatoare nu putea lipsi  din palmaresul marelui regizor Franco Zeffirelli, care a montat o spectaculoasa productie pentru Opera Metropolitana din New York.                                                                       

Care ar fi explicatia pentru care aceasta poveste ne prinde mereu si mereu in mrejele ei? Una extrem de simpla. Ne explica rostul dragostei in lume.

Adaptarea: Alecu Popovici. Regia artistică: Dan Puican. În distribuţie: Ileana Dunăreanu, Ion Caramitru, Nicolae Gărdescu, Horia Şerbănescu, Ştefan Mihăilescu Brăila, Valentin Plătăreanu, Dem Savu, Rodica Popescu, Ruxandra Sireteanu. Regia de studio: Crânguţa Manea. Regia muzicală: Mihai Roman. Regia tehnică: Ion Mihăilescu. Înregistrare din anul 1970.

http://www.eteatru.ro/#art/printesa-turandot-de-carlo-gozzi/1723271