DOCUMENTAR: 100 de ani de la naşterea scriitorului Isaac Asimov
2 January 2020
PORTRET: Ioan Budai – Deleanu – reprezentant de marcă al Şcolii Ardelene, apologet al unităţii noastre naţionale
6 January 2020

Autoarea ALINA NELEGA la “Ascultă vocile de azi”

Alina Nelega spune că este autoare dramatică, prozatoare, regizoare, profesoară și subliniază că îi place să acorde aceste substantive dintr-o nevoie lingvistică și logică, fiindcă ele sunt mult mai des folosite în limba română la masculin, dar ea este femeie și i se pare contra naturii să vorbească despre ea însăși la masculin.

Alina Nelega a absolvit, în 1984, Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai, secția engleză-română. Pînă în 1995 a fost redactor cultural la Radio Târgu-Mureș și redactor–șef al unui cotidian local, după care a renunțat la jurnalism și s-a angajat la Teatrul Național din Târgu-Mureș, unde a fost și director artistic al Companiei Liviu Rebreanu în perioada 2012-2017.

Alina Nelega a debutat în revista Vatra, a publicat în Echinox, iar în anul 1988 primit premiul pentru proză al revistei Tribuna. Scrie dramaturgie din 1992. În 1999 a primit o bursă de rezident-dramaturg la „Teatrul Royal Court” din Londra unde a scris piesa Poligraful. În anul 2001 a primit „Premiul UNITER – Piesa Anului” pentru textul www.nonstop.ro, pe care l-a și montat la Teatrul Ariel din Tîrgu-Mureș în coproducție cu Fundația Dramafest, program creat cu scopul de a dezvolta un microclimat pentru dramaturgia nouă românească, finalizat printr-un festival și urmat mai târziu de inițierea unui masterat de scriere dramatică la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

Alina Nelega, a revenit la literatură în 2019, după aproape 20 de ani de la apariția romanului său de debut Ultima vrăjitoare, cu un nou roman, publicat la Editura Polirom: ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat

Alina Nelega vorbește, într-un interviu realizat de Raluca Rădulescu, despre despre profesie sau profesii, familie, copii, alegeri personale și hazard într-o viață de om, la Ascultă Vocile de Azi la Radio Romania Cultural, pe 3 ianuarie 2020, de la ora 17.00.