Evenimente la Muzeul Național de Artă al României
23 January 2017
Erwin Șimșensohn revine cu un nou spectacol: „Fluturii sunt liberi” la Teatrul Excelsior
23 January 2017

Avanpremiera la ICR:Materik. Poziția incomodă din care ne rugam, un documentar de Manuela Morar

Documentarul Materik. Pozitia incomoda din care ne rugam, realizat de Manuela Morar, va fi proiectat în avanpremiera la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38) joi, 26 ianuarie 2017, de la ora 18.00. Cu acest prilej, vor fi expuse fotografii realizate de Marius Vlad, Veaceslav Cebotari, Ionut Piturescu si Mihai Tuca de-a lungul a patru ani de prospectii si filmari in Siberia si Republica Moldova, o incursiune în viata locuitorilor fostelor Zone de lagar din Orientul Indepărtat Rus.

La sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, numerosi romani basarabeni au fost arestati de NKVD, condamnati la ani de lagar in conditii severe si trimisi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma. La eliberare, multi dintre fostii detinuti nu s-au mai putut intoarce acasa. „Biletul de lup” – viza din pasaportul fiecaruia – le interzicea sa revina in tara de origine sau sa traiască la mai putin de 100 km de marile orase.

Fotografiile prezintă Kolyma contemporana, asa cum apare ea astazi: o lume putin explorata si inghetata, aflata la capatul Pamantului, in care toti cei deportati – fie ca este vorba despre rusi, ucraineni, tatari, germani, polonezi, letoni si basarabeni – au fost nevoiti sa isi creeze o noua (a)casa și o noua identitate, la distanta de mii de kilometri de Materik – asa cum se numeste in jargonul local din Kolyma lumea în care acesti oameni (sau inaintasii lor) s-au nascut și au copilarit.

Materik (ro: pamant natal), 50 min, este un cine-verite cu elemente de travelogue, care îl prezinta pe Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagarelor cu regim sever din Kolyma, intors acasa, pe pamantul natal (materik), dupa 64 de ani de inchisoare si exil in Orientul Indepărtat Rus. Documentarul a fost filmat în vara anului 2014, in regiunea Odessa, Ucraina, cand Kovaliov (acum in varsta de 87 de ani), insotit de trei membri ai echipei de filmare, a parcurs peste 12.000 kilometri pentru a-si vizita locurile natale si pe cei cativa apropiati ramasi in viata. Reintalnirea are loc in contextul tensiunilor politice din jurul Revolutiei de la Kiev si in asteptarea unui razboi iminent, la cinci luni după anexarea Crimeii de catre Federatia Rusa. O poveste tulburatoare despre destinul neobisnuit al unui om si idealul sau de libertate si o meditatie la timpul circular, la lumea de dincolo de „zidurile inchisorii”, in care nimic nu se schimba si nu s-a schimbat din cauza inertiei…

Documentarul si fotografiile expuse fac parte din proiectul mai amplu „Bilet de lup”, ce a presupus prospectii si filmari în perioada 2012-2016 in Siberia si Republica Moldova, si prezinta etape în parcursul artistic derulat cu sprijinul partenerilor: casa de productie Mandragora, Institutul Cultural Roman, Asociatia Stindard, Federatia Nationala „PRO-MEMORIA 1940-1945”, Ministerul Afacerilor Externe si Televiziunea Romana. Filmul documentar va fi prezentat la TVR in luna februarie a.c.

Despre Kovaliov

Kovaliov sau K437 are acum 67 de ani petrecuti in Kolyma si cinci tentative de evadare. Niciuna reusita. Traieste singur, in garsoniera sa din Magadan, orasul-port construit de detinuti pe malul Marii Okhotsk si munceste la statia electrica. In timpul detentiei a activat în randurile Miscarii de Rezistenta desfasurata in lagare si condusa de foatii ofiteri din ROA (Armata Rusa de Eliberare) care luptau pentru eliberarea detinutilor si infiintarea unui nou stat separat, Republica de Nord. Este artizanul cutitelor Revoltei detinutilor din Norilsk (1953) si unul dintre fondatorii organizatiei antisovietice DPR (Partidul Democrat).

In anul 1955, din lagar, a scris o petitie adresata Organizatiei Natiunilor Unite, in care denunta ororile petrecute in Kolyma. In timpul Perestroikai, Kovaliov a participat la o serie de actiuni de protest indreptate impotriva regimului sovietic si este unul dintre autorii manifestului DPR. Manifestul a fost distribuit ani de-a randul in republicile: Rusia, Bielorusia, Letonia, Lituania, Ucraina si Republica Moldova, printr-o actiune ampla, care urmarea sa trezeasca constiinta populatiei asuprite de anii de dictatura comunista.

Manuela Morar a absolvit Regie de film la Universitatea Hyperion din Bucuresti si este membra a Uniunii Cineastilor din Romania incepând din anul 2010. Materik este al patrulea documentar, după Don’t forget (2006), Once upon a time in Transilvania (2008), Made in Heaven (2010). Filmul A fost odata în Transilvania a obtinut o serie de premii, printre care: Premiul Juriului, Eco-Ethno-Folk-Film Festival (2008), Premiul Special Ex-Aequo, Iasi International Film Festival (2009), Premiul II si Premiul publicului, Festivalul International CRONOGRAF (2010), fiind de asemenea prezent în cadrul selectiei pentru Silver Eye – Jihlava 2009 si in cadrul platformei de film documentar Dok-web.

Accesul publicului la eveniment este liber, in limita locurilor disponibile.

Eveniment facebook: www.facebook.com/events/373531833006252/