Timpul prezent – Solidaritatea prin literatură, la FILIT
22 October 2021
Texte şi pretexte: Despre esenţa şi misiunea francmasoneriei. Invitatul ediţiei este coordonatorul colecţiei „Arta regală” a Editurii Herald, dl. Vasile Zecheru
23 October 2021

Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!

Credit foto: Madalina Corina Diaconu

Pe 25 octombrie 2021 se împlinesc o sută de ani de la nașterea Regelui Mihai. Viața sa, cu multe aspecte încă necunoscute, suscită interesul istoricilor, al autorilor de cărți și este subiect de filme artistice și documentare. Ca o prefață a zilei de luni acest final de săptămână vine cu..minte cu câteva povești regale. Redescoperirea tronului regal, în urmă cu câțiva ani, la aproape 3 decenii de la prăbușirea comunismului, a fost o surpriză pentru toată lumea. Inclusiv pentru istoricul de artă Gabriel Badea Păun, cel care l-a identificat în arhiva unui muzeu în care tronul nu avea ce să caute și care azi ne spune această poveste. Tot azi poveștile despre regalitate, prin vocea Reginei Maria, ne fac să simțim ce a însemnat momentul nașterii lui Mihai, un moment încărcat de emoție, de îngrijorare și de multă speranță. În rest aflăm dintr-o carte istoria a ceea ce s-a întâmplat cu mintea de-a lungul a multor milioane de ani, de unde vin și încotro ne poartă conexiunile neuronale. Despre Constantin Mavrocordat și cele 10 domnii ale acestuia este pagina de istorie iar povestea despre oameni mari se oprește asupra remarcabilului om politic conservator, prim-ministru al primului guvern unitar al României, Barbu Catargiu. 

Un popas sonor într-una dintre cele mai vechi așezări umane din întreaga lume, Konya și încă multe altele vor fi azi în întâlnirea noastră cu…minte de weekend începând cu ora 10.00. La Radio România Cultural și pe radio romaniacultural.ro.