Românii în lume astăzi la Berlin, Madrid, Lisabona şi Torino – Realizator Magdalena Tara Duminică 15 Mai ora 21:00
15 May 2022
Timpul prezent – Despre premiile AFCN cu Irina Cios
16 May 2022

Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!

Frumusețea aparte a peisajului, firea dreaptă, mândră și dârză a locuitorilor ei, farmecul obiceiurilor, tradițiilor, portului și meșteșugurilor păstrate până în zilele noastre și simplitatea unei vieți nu tocmai ușoară iată câteva din reperele întâlnirii noastre de azi.

La adăpostul redutelor de piatră ale Apusenilor, din Lupșa, vorbim azi despre un Muzeu Etnografic și  un steag tricolor țesut în 1918 care a mai cunoscut de-a lungul istoriei și în special al celei recente și alte momente importante.  Descoperim susurul izvoarelor și foșnetul pădurilor  în  cântecul tulnicului și continuăm azi lista superlativelor acestei comune spunându-vă că Lupșa este comuna cu cele mai multe biserici și o mănăstire ce adăpostește una din cele mai vechi biserici de lemn din câte s-au păstrat.

Inaugurată în 1912, Mocăniţa Turda-Abrud avea să fie cea mai lungă linie CFI, cu ecartament de 760 mm. De la începutul secolului XX s-a angajat în a transporta lemne, persoane şi alte bunuri pe Valea Arieşului, legând oraşul Turda de Câmpeni şi mai apoi de Abrud. Mai mult și mai multe de la ora 10.00. La Radio România Cultural și pe radioromaniacultural.ro.