A încetat din viaţă prof. univ. dr. ALIN BÎRŢOIU – Prorector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti
11 July 2017
Cercetătorii chinezi au teleportat pentru prima dată în istorie un foton pe orbita Terrei
13 July 2017

Diaspora. Dincolo de granițe – Invitat: Ioan Opriș, profesor universitar la USAMV București și cercetător asociat la Universitatea din Miami

În luna iunie a.c., la Lausanne, în Elveția, avea loc ceremonia decernării primului premiu Spotlight – Spotlight Award – al prestigiosului grup de publicații Frontiers ((https://blog.frontiersin.org /2017/06/14/research-on-creati ng-human-super-intelligence- wins-first-annual-spotlight- award)
 
Câștigătoare – o cercetare din domeniul neuroștiințelor privind augmentarea funcționării creierului, Augmentation of brain function: facts, fiction and controversy, (http://journal.f rontiersin.org/researchtopic/1 563/augmentation-of-brain-func tion-facts-fiction-and-controv ersy), cercetare semnată Ioan Opriș (http://loop.frontiersin.org/p eople/25451/bio), dr. în fizică, cu specializarea în fizică / biofizică, Associate Scientist în cadrul Miami Project to Cure Paralysis al Departmentului de Chirurgie Neurologică din Facultatea de medicină (Miller School of Medicine) a Universității Miami din Miami, Florida, Statele Unite, invitatul ediției din această seară.
Ioan Opris a obținut diplomele de licență și doctorat în fizică / biofizică de la Universitatea din București si respectiv, Tokyo Institute of Technology. A efectuat cercetări asupra funcției cognitive și neurofiziologie la Universitățile Columbia și Yale, în Statele Unite ale Americii.
 
În prezent, este profesor universitar la USAMV Bucuresti si cercetător asociat la Universitatea din Miami, unde lucrează în proiectul Miami pentru vindecarea paraliziei. Este editor-șef la revista Frontiers in Neuroscience din Elvetia, secția Neural Technology. Preocupările sale de cercetare includ neurostiintele, ce graviteaza în jurul microcircuitelor din creier implicate în controlul executiv și cunoaștere, neurotehnologie, neuroeconomie și proteze neuronale.
 
Este co-autor, împreună cu Prof. Manuel Casanova de la University of South Carolina, al monografiilor “Recent Advances on the Modular Organization of the Cortex” si “Physics of the mind and brain disorders” din Editura Springer Nature.
Împreuna cu Mikhail Lebedev de la Duke University și Manuel Casanova, Ioan Opris a obtinut recent importantul premiu Spotlight pe anul 2017, unul dintre premiile europene cele mai importante care se acordă pentru cercetări de frontieră.
 foto 2  / La premierea din Elvetia, în muntii Alpi la Champery, arhiva personală
În timpul excursiei in National Park Everglades din Miami, Florida, USA , arhiva personală
.Imagini inline 2