Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
13 October 2016
Născut în România – conf. dr. Bogdan Suditu, Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii din Bucureşti
15 October 2016

Idei în nocturna – Diaspora – Arta de a face știință sau știința de a face artă 

Ambele ipostaze se potrivesc perfect invitatei mele din această seară, Nora Anghelescu – Nora De Angelli, pe numele de artistă – pentru că Nora poartă foarte bine ambele pălării: este absolventă – summa cum laude – a Facultății de biologie  a Universității București și doctor, tot în biologie (moleculară) dar a Universității Erasmus din Rotterdam, Olanda.
 
Este, însă, și absolventă de master a London College of Communication, University of the Arts din Londra, Marea Britanie, specializarea film documentar, acolo unde s-a stabilit după terminarea doctoratului. ”Londra a fost si va ramane locul in care m-am simtit fericita si implinita sau ‘ca acasa. Am lucrat cu mare placere, mi-am facut o multime de prieteni, am invatat sa dansez tango Argentinian (dupa care am devenit profesoara, predand doua clase de tango pe saptamana la unele din ceel mai mari cluburi de tango din centrul londrei), am facut parte din Clubul Rotary Paddington, iar dupa un timp, am inceput sa calatoresc foarte mult.
Treptat, descoperirea varietatii imense a diferitelor culturi si locuri pe care le vizitam, m-au indreptat catre fotografie. Am inceput sa studiez singura, dupa terminarea orelor de lucru in laborator; excursiile pe care le faceam in jurul lumii devenisera un exercitiu de fotografie, in cele din urma, acestea cu greu putandu-se numi ‘vacante’. In 2010 am fost acceptata laun masterat in Film Documentar la Universitatea de Arte din Londra pe care l-am absolvit in 2011. In urma acestui masterat, am devenit fotograf si producator de film documentar, deschizandu-mi o companie proprie de foto-video in journalism.  Am continuat sa lucrez la diferite proiecte atat in film (documentar si artistic/feature film), cat si in fotografie(journalism) in diferite tari.”

 


 
Toate acestea i-au adus numeroase premii și mentiuni la concursuri internationale defotografie iar fotografiile ei au fost publicate de site-uri si reviste precum National Geographic Your Shot, National Geographic Traveler Magazine, CNN International, The Guardian UK, Huffington Post si altele.
 
Și-a petrecut copilăria, după cum singură mărturisește, ”observând și fotografiind fiecare floare de primăvară ce apărea odată cu topirea zăpezii în munții din jurul Sinăii”, acolo unde s-a născut Nora Anghelescu. ”Așa a început pasiunea mea pentru lumea vie.”, mai spune Nora și poate că așa se explică și aventura scriitoricească în care a pornit, în anul 2014, împreună cu tatăl său, Dan Anghelescu, inginer, fotograf si botanist amator pasionat, de a scrie o carte despre orhideele sălbatice din România. ”Am decis sa scriu aceasta carte atat in romana cat si in engleza datorita faptului ca mare parte a speciilor de orhidee din Romania se gasesc in tot restul Europei si mai ales in Marea Britanie, tara mea de adoptie.” Ambele versiuni ale cărții, intitulată  ‘O incursiune in fascinanta lume a Orchidaceaelor – Ilustrata prin cele 70 de specii de orhidee salbatice din Romania’, vor fi publicate în vara lui 2017.
 
Între timp, a pus la cale și chiar pe simeze, împreună cu un grup de prieteni, pasionati de drumeții, fotografie și orhidee, la Grădina botanică din București, o expoziție de fotografii ale celor 70 de specii de orhidee descoperite în România.
Povestea Norei din Angelli, întreagă, o vom spune, însă, în seara aceasta, de la ora 21.10, pe toate frecvențele Radio România Cultural dar si on line, pe www.radioromaniacultural.ro, în direct din studioul Radio România Cultural.