Fluturii exotici au ajuns la Muzeul Antipa. 
4 July 2018
PORTRET: Constantin Bălăceanu-Stolnici – ultimul aristocrat autentic şi păcatele sale terifiante
6 July 2018

Azi la Radio România Cultural: Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe

”America (…) este un sistem deschis. Este un sistem bazat pe merit, nu pe cine cunoști.”
Cuvintele îi aparțin lui Eliot Sorel, dr. în psihiatrie și profesor de politici de sănătate la Universitatea „George Washington” din Statele Unite și președinte, alături de prof.dr. Nicolae Suciu, Vice-președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie, al Primului Congres Perinatal TOTAL – 1st International Perinatal TOTAL Health Congress  – care a avut loc în perioada 27 – 30 iunie a.c. la Centrul Internațional de Conferințe din Sinaia.
Un eveniment care a reunit la Sinaia peste 400 dintre cei mai buni specialiști din România și din lume din specialități precum genomică, microbiom, sistem imunitar; promovarea sănătății, protecția, prevenirea bolilor în perioada perinatală; vaccinurile, vaccinările și relevanța lor pe tot parcursul vieții; alăptarea, siguranța alimentară pentru mame și sugari, rolul tehnologiei comunicațiilor; colaborarea, îngrijirea integrată; influența mediului înconjurător asupra creierului bebelușilor, așa după cum se arată și în prezentarea evenimentului.
“Un sistem medical eficient, actual si modern trebuie să integreze medicina de familie, sănătatea mintală și sănătatea publică”, mai spune profesorul Eliot Sorel în interviul pe care l-am realizat la Sinaia cu ocazia acestui congres și pe care vă invit să-l urmăriți în ediția din această seară a emisiunii Diaspora. Dincolo de graniţe. Pe toate frecvențele Radio România Cultural şi on line, pe www.radioromaniacultural.ro, între 21.10 – 22.00.

Eliot Sorel este absolvent al Liceului „Nicu Gane” din Fălticeni, promoția 1957. A părăsit România în anii 60 iar studiile superioare le-a făcut la Paris, Londra și New York. Între anii 1972-1975 a urmat Facultatea de Medicină a Universității Yale, specializarea în psihiatrie.

Ca medic practicant, Dr. Sorel a impus conceptul de Sănătate Totală – TOTAL HEALTH -, un model integrat de îngrijire primară, sănătate mintală și sănătate publică.

În prezent, predă politici de sănătate în cadrul Departamentului de Inovații în Practica Clinică și a Politicilor de Cercetare  la Facultatea de Medicină a Universității „George Washington” din Statele Unite.

Este fondatorul și președintele Forumului Democrației Tinerilor de la Facultatea de Relații Internaționale Elliott a Universității „George Washington”, Statele Unite.

Este, de asemenea, președintele primului Congres Internațional de Sănătate Totală Perinatală ce va avea loc în România în anul 2018.

A inițiat și a condus proiecte clinice despre depresie și comorbiditate în China, India, Iran, România şi Slovenia dar și studii comparative despre performanța sistemelor de sănătate publică între Africa, Asia/Pacific, Europa, America de Nord și de Sud.

În anul 2004, a fost decorat cu ordinul Steaua României în grad de Comandor iar din 2014 este Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și al Universității Politehnica, ambele din București.

„Sănătatea mentală globală a secolului 21” este cea mai recentă dintre cele șapte cărți editate de Dr. Eliot Sorel iar cea mai recentă publicație – Translating Scientific Evidence into Global Health Policy – Dovezi în politica globală în domeniul sănătății, articol apărut în The Indian Association for Social Psychiatry (IASP), revista Asociaţiei Indiene pentru Psihiatrie Socială.

Redactor Corina Negrea