Exploratorii lumii de mâine: Scriitorul Marian Truță la Gaudeamus
8 November 2018
Bună seara stres! 
9 November 2018

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, invitat Dr. Ciprian Stefan Mancaș, profesor la Universitatea de Aeronautică Embry-Riddle din Daytona-Beach, Florida, Statele Unite

Dr. Ciprian Stefan Mancaș, invitatul din această seară al emisiunii Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, este profesor la Universitatea de Aeronautică Embry-Riddle din Daytona-Beach, Florida, Statele Unite.

A fost olimpic la matematică și fizică; a urmat Colegiul militar de marină Alexandru Ioan Cuza din Constanța unde a terminat sef de promotie; a fost student la Facultatea de Cibernetică a Academiei  de Studii Economice din București  iar în 1998 a devenit student la Facultatea de matematică, fizică și inginerie aerospațială a Universității Central Florida din Orlando, Florida, Statele Unite.

Au urmat, apoi, un masterat (2003) și un doctorat (2007) în matematici aplicate la aceeași universitate Central Florida din Orlando, Florida, cu teza în domeniul opticii nonlineare.

După doctorat, între 2007 și 2012 a fost asistent universitar, associate profesor (2012-2018) și, acum, profesor la Universitatea de Aeronautică Embry-Riddle din Daytona-Beach, Florida, Departamentul  de Matematici.

Ștefan Mancaș este cercetător în domeniul opticii nonlineare, mecanică cuantică și cosmologie, co- fondator al Laboratorului de dinamica fluidelor nonlineare al Universității de Aeronautică Embry-Riddle. A publicat peste 40 de articole în reviste de specialitate și a fost invitat la peste 30 de conferințe naționale și internaționale. La rândul său, a organizat conferinte în Cambridge și Școala de unde nonlineare în Kathmandu și a fost invitat la Centenarul Einstein în Taipei, aniversat la Centrul de Cosmologie.

Aceasta este, pe scurt, ”cartea de vizită” a matematicianului  Ștefan Mancaș,  invitatul ediției din această seară a emisiunii Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe.

“Sunt un matematician  atipic și am încercat să îmbin școala cu sportul”, spune Ștefan Mancaș: ”lucrez la Embry Riddle ca professor pur , fac cercetare în matematică fizică, dar lucrez și cu academia de copii AC Milan, antrenând portarii (în timpul liber).

Îmi place foarte mult sportul – am jucat tenis de performanță la CSS II Constanta timp de 7 ani, apoi handbal la HCM Constanța până să merg la liceul military, unde am jucat basket, iar aici încă joc fotbal într-o divizie echivalenta cu divizia C din România.

În SUA mi-am facut o familie, soția este din New York și avem trei băieți frumoși, unul de 7 ani, altul de 5 iar cel de-al treilea – nou născut pe 24 octombrie. Datorita invitațiilor la simpozioane călătoresc foarte mult și deseori împreună cu familia.  În România încercăm să venim o data la 2 ani la munte în Bucovina unde încă mai am rude și în Constanta la plajă”,  mai spune Ștefan Mancaș, pe care îl puteți urmări diseară, în direct, între 21.10 și 22.00, pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și online pe www.radioromaniacultural.ro