Începe Internetics Interactive Expo
22 November 2018
IMPLEMENT – campanie de cercetare pentru restaurarea obiectelor de patrimoniu
23 November 2018

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – ”Semnez imediat pentru o altă viață la fel!”

Semnat – Sorin Cristoloveanu, director de cercetare în cadrul CNRS, Franța, Omul anului 2017 în microelectronică –  primul francez, primul român şi al doilea european laureat (în 2017) al prestigiosului premiu Andrew Grove, care se decernează anual de către IEEE, Institute of Electrical and Electronics Engineers și invitatul ediției din această seară a emisiunii Idei în noctună. Diaspora. Dincolo de granite.

Pe toate frecvențele Radio România Cultural și online, pe www.radioromaniacultural.ro, între 21.10 – 22.00, într-un interviu realizat de  Corina Negrea la București, în 6 noiembrie a.c., când dl. Sorin Cristoloveanu s-a aflat la București, invitat al ”EXCELNANO – Excelență Europeană în Nanotehnologie “ – egida sub care s-a desfășurat prima ediție a Forumului „Românii în micro- și nanoelectronică“ dar și cea de-a 17-a a Seminarului Național de Nanotehnologie.

Ambele evenimente au fost organizate de Academia Română, Comisia pentru Știința și Tehnologia Microsistemelor, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT București. (http://acad.ro/mediaAR/com2018/c1102-EXCELNANO.htm).

Sursa foto  http://www.romnet.net/EXCELNANO/galerie_foto_FORUM_I/

Sorin Cristoloveanu (născut în 1949), “a urmat Liceul Gheorghe Lazăr din Bucureşti şi doi ani la Facultatea de Electronică a Politehnicii din București. Din 1969 şi-a continuat studiile în Franţa unde a obţinut Doctoratul (PhD) în 1976, Doctoratul ès-Sciences (1981) şi Diploma de Habilitare (1989) de la Institutul Politehnic din Grenoble. După 2 ani de activitate ca asistent universitar, a fost primit la CNRS (Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică) în 1977. A devenit Director de Cercetare în 1989 şi Director de clasă excepţională în 2008. (…)

Activitatea sa ştiinţifică este situată în domeniul tehnologiilor şi dispozitivelor avansate pentru micro-nanoelectronică. Notorietatea sa este legată de rolul sau de pionier şi de motor în dezvoltarea filierii SOI (Silicon On Insulator). Subiect prospectiv şi exotic la începutul anilor ’70, au trebuit 30 de ani de efort şi perseverenţă până la adoptarea definitivă a tehnologiei SOI de industrie. Procesoarele cele mai rapide, circuitele cele mai puţin gurmande în energie, şi tranzistorii cei mai miniaturizaţi sunt acum fabricaţi în filiere de tip SOI. (…)

Sorin e laureatul premiului internaţional Andrew Grove, decernat în 2017 de societatea IEEE. Premiul răsplăteşte viziunea sa precoce şi contribuţiile ştiinţifice, timp de 40 de ani, la dezvoltarea tehnologiei SOI şi a dispozitivelor cu corp subţire.  (…) Lucrările echipei Cristoloveanu se disting prin originalitate, creativitate şi soliditate. Trei direcţii sunt privilegiate: (i) concepţia de dispozitive inovante, (ii) descoperirea şi modelarea fenomenelor fizice inedite, şi (iii) dezvoltarea de tehnici speciale de caracterizare. Firul conducător este explorarea frontierelor tehnologiei CMOS pentru a le extinde şi a continua miniaturizarea circuitelor. (…)

A combinat cercetări fundamentale, situate în avans, cu lucrări aplicate conţinând soluţii pragmatice. Colaborări intense cu institute de cercetaredezvoltare de pe toate continentele au contribuit la vizibilitatea echipei. Sorin a ghidat numeroşi doctoranzi (~100), studenţi la studii postdoctorale şi vizitatori de valoare care, la rândul lor, au devenit actori importanţi în microelectronică. Lista lui de publicaţii cumulează 1100 titluri, dintre care 400 în reviste internaţionale, 150 conferinţe invitate, 38 cărţi sau capitole, 18 brevete. Cartea lui despre caracterizarea SOI32, publicată în 1995, a devenit un clasic care este încă de actualitate.

Pe scena internaţională, Sorin este de 20 de ani Editorul revistei Solid-State Electronics şi Conferenţiar Distins al Societăţii de Dispozitive Electronice (IEEE). A obţinut titlul de Profesor Distins la World-Class University în Coreea (2009-2013) şi cel de Vizitor Distins la NASA (USA), UWA (Australia) şi Queens Univ. (Irlanda). A fost promovat „Fellow“ la IEEE în 2001 şi la ECS în 2002. Se adaugă 20 de premii internaţionale, organizarea de congrese multiple, a două Şcoli de Vară în Franţa şi Coreea şi participarea la comitete tehnice.

Ca Preşedinte al Comitetului de Pilotaj, Sorin a adus conferinţa ESSDERC-ESSCIRC (cel mai important eveniment european) la Bucureşti, pentru prima data în Europa de Est.

Pe plan administrativ, Sorin a dirijat laboratorul LPCS (Institutul Politehnic din Grenoble) şi a iniţiat crearea Centrului de Proiecte Avansate în Microelectronică (CPMA). Sub direcţia lui, CPMA s-a dezvoltat repede pentru a deveni în fine MINATEC, cel mai important centru de cercetare european în micro-nano-tehnologie.”

(extrase din Capitolul 9 – Specialişti români din diaspora, volumul Școala românească de micro- și nanoelectronică, Editura Academiei Române, coordonator acad. Dan Dascălu)

 poza 5  http://imep-lahc.grenoble-inp.fr/presentation/