Dumitru Prunariu: “Nu este vorba neapărat de timp, cât este vorba de posibilităţile tehnologice de a pătrunde în inima Universului şi a descoperi pe alte planete, forme de viaţă…”
27 September 2017
Dezbaterile Bucharest Science Festival în librăria Humanitas de la Cișmigiu
28 September 2017

Idei în nocturnă – Diaspora: invitat, Marius Stan, dr. în chimie, cercetător principal la Argonne National Laboratory

Invitatul ediției din această seară este fizicianul Marius Stan, dr. în chimie, cercetător principal la Argonne National Laboratory, Statele Unite ale Americii şi profesor asociat al Universităţilor Chicago şi Northwestern.

Este specializat în chimie computațională, cu preocupări în termodinamica de non-echilibru, heeterogenitate și proiectarea materialelor pentru aplicații energetice și electronice.

Conduce grupul de  „Sisteme Fizice Complexe” la Instiutul Argonne din Chicago, S.U.A., grup care folosește elemente de inteligența artificială, cum ar fi învătarea automată (machine learning) precum și simulări pe calculatoare de mare performanță a fenomenelor care apar la multiple scări spațiale și temporale (multi-scale modeling) pentru a înțelege și anticipa proprietățile fizice ale sistemelor complexe.

Dr. Marius Stan s-a născut în Romania și a copilărit în Urziceni, jud. Ialomița, unde – zice el – încă mai copilărește. A terminat Facultate de Fizică a Universității București și, în 1997, a obținut doctoratul în chimie de la Insitutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române. În același an a fost angajat pentru un stagiu post-doctoral la Institutul „Los Alamos” din Statele Unite. După doi ani a devenit cercetător permanent și a creat un grup dedicat studiului chimeie și fizicii materialelor. 

În 2010, Marius a acceptat o poziție de Cercetător Principal la Institutul „Argonne” din Chicago. 

Între 2013 și 2015, a fost Consilier Principal și Director Național al Programului de Informatică în Ministerul Energiei al Statelor Unite, DOE, în cadrul administrației Obama.

A publicat numeroase articole și cărți științifice în reviste de specialitate. A mai publicat volumul de proză scurtă „Câteva zile” și volumul de poezii „Un foc viu”, ambele în limba română, la Editura Helis. 

Cei care urmăresc serialul de televiziune american „Breaking Bad” îl vor recunoaște ca actor interpretând rolul Bogdan, un personaj cu radăcini românești.

Iar cei care vor asculta emisiunea Dispora din această seară de la ora 21.10, vor descoperi un excelent povestitor – dr. Marius Stan – interpretându-și propriul rol de excelent și pasionat cercetător.

Redactor Corina Negrea