Premiu european pentru Maria Pătraşcu Cornaciu, jurnalist la Radio România Antena Satelor
13 December 2016
Curs de limba spaniolă – EL MAÑANA
13 December 2016

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – “Portrete neretusate. “Galeria diplomatilor- istorici, o istorie universala”.

marti 13 decembrie 2016, ora 21.10

Redactor Dan Manolache.

“Portrete neretusate. “Galeria diplomatilor- istorici, o istorie universala”. Despre continutul acestei carti, aparute la Editura Cetatea de Scaun, vom vorbi cu autorul, dl.dr. Alexandru Popescu si cu dl.prof.univ. dr. Ion Bulei.

             Vom vorbi mai intai despre calitatile necesare unui diplomat pentru a-si indeplini corect misiunea. Se vor fi schimbat astazi aceste calitati obligatorii? Cum se practica si cum se practica astazi meseria de diplomat?  Cat de importante sunt studiul sau cunoasterea istoriei pentru un diplomat de cariera?

             Iata si o excelenta analiza pe care o datoram domnului professor Ion Bulei, cel care semneaza “Cuvantul inainte” al cartii: “ Ce trebuie sa faca un diplomat in tara de resedinta in care activeaza?……sa caute sa se apropie cat mai mult de centrul puterii din tara respectiva, pentru a cunoaste cu adevarat situatiile si intentiile statului respective si a informa correct factorii de decizie ai propriei tari. Mai inainte, in secolele XVII,XVIII,XIX, aceasta se putea realiza mult mai usor. Era vremea regimurilor monarhice cand centrul puterii era mult mai usor de aflat pentru ca el se afla la Palat……Intre timp puterea s-a disipat. Centrul ei nu mai e intr-un loc anume. Poate fi detinut de un grup sau altul, de un ziar influent, de un partid, de in sindicat..sarcina diplomatului e cu atat mai dificila, deopotriva de a gasi acest centru si cu atat mai mult de a se apropia de el.

           Diplomatul de azi trebuie trebuie, mai mult decat predecesorul sau, sa inteleaga lumea care il inconjoara, in continua si in rapida evolutie sis a prinda sensul evenimentelor. Trebuie sa dezlege cu egala indemanare teme de politica si de economie, fenomenele social- culturale, prioritatile strategice intr-un continuu exercitiu de reflectie, de observare atenta. Trebuie sa fie un excelent negociator, dar si un promotor de intelegere. Orice pregatire intelectuala ii poate fi de folos. Pregatirea de istoric cu atat mai mult. Intelegerea lumii ii este parca mai aproape.”

              In partea a doua a emisiunii vom vizita galeria de portrete pe care ni le propune autorul cartii. Ne vom opri mai intai, fireste, in fata tablolui lui Priscus, cel dintai Istoric- diplomat ce a trait in Bizantul secolului al V-lea. Strabatand spatial si timpul vom zabovi, dupa dorinta in fata figurilor de mari diplomati straini si roman ice au fost deopotriva actori, martori si cronicari ai istoriei. Iata doar cateva nume: Hugo Grotius, stolnicul Constantin Cantacuzino, Voltaire, Kogalniceanu, Take Ionescu, Raoul Bossy, Nicolae Titulescu, Cicerin, Grigore Gafencu, Paul Morand, Mihail Ralea etc, etc….

         O emisiune despre o lume speciala, incarcata de un mister adevarat sau construit, o lume in care evoluau si poate mai evolueaza oameni speciali dotati cu calitati intelectuale specifice, intre care si o substantial pregatire istorica, dar si cu o mare capacitate de a ascunde gandurile sub masca bunei cresteri si a curtoaziei…. Cum sa intelegi si cum sa te comporti intr-o astfel de lume? Marele om politic Italian Camillo Benso di Cavour ne-a lasat propria reteta: “Am descoperit arta de a-i înşela pe diplomaţi. Spun adevărul şi ei nu mă cred niciodată. “