Suită de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale
9 January 2017
Recital Răzvan Stoica şi Andreea Stoica la Sala Radio
10 January 2017

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie – Prezentul…..trecutului!

Marti 10 ianuarie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). Redactor Dan Manolache.

Prezentul…..trecutului! O emisiune despre importanta cunoasterii istoriei si despre locul ei in lumea de ieri si de astazi. Invitat, domnul Dorin Matei, redactorul sef al revistei Magazin Istoric.
Trecutul nu a lasat si nu lasa pe nimeni indiferent. Noi romanii, in conformitate cu temperamental nostrum latin, il privim de cele mai multe ori…..emotional. Fie il idealizam considerand ca noi cei de astazi suntem niste nevrednici epigoni ai adevaratilor ctitori de istorie de ieri, fie il negam consideradu-l o colectie de mituri nerelevante pentru un prezent pe care ni-l construim dupa chipul si asemanarea noastra. Iata un fragment din celebra Scrisoare a treia:

„Au prezentul nu ni-i mare? N-o să-mi dea ce o să cer?

N-o să aflu într-ai noştri vre un falnic juvaer?

Au la Sybaris nu suntem lângă capiştea spoielii?

Nu se nasc glorii pe stradă şi la uşa cafenelii,

N-avem oameni ce se luptă cu retoricele suliţi

În aplauzele grele a canaliei de uliţi,

Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii,

Măşti cu toate de renume din comedia minciunii?”

Avea dreptate Eminescu? Desigur vor spune unii. Gresea Eminescu? Desigur vor spune ceilalti.

Nu despre adevarul Luceafarului vom vorbi in emisiunea noastra desi luna ianuarie se afla de multa vreme in…..zodia Eminescu. Vom vorbi despre argumentele istoriografiei si istoriei pe care noi sau altii le aducem in sustinerea unui punct de vedere.

Este necesara cunoasterea istoriei? In ce masura aceasta cunoastere influenteaza prezentul? Care este locul istoricului in cetatea moderna ce are aspectul unui…..sat, e drept mondial? Cum sa cunoastem adevarata istorie fara sa ne lasam….manipulati? De fapt exista o istorie….adevarata? Iata doar cateva dintre intrebarile ce ne vin cu grabire in minte odata ce ne gandim la trecut si la modul in care ne raportam la el. Vom vorbi desigur si despre o sursa de cunoastere care ne este la indemana de jumatate de secol: MAGAZINUL ISTORIC.

Va invit asadar sa ascultati sis a participate la o discutie despre istorie si despre modul in care percepem “Prezentul……trecutului”.