O nouă expoziție temporară inedită “Venin – frumuseți de neatins”, la Antipa
30 January 2017
Storymania – Familii ilustre din Italia – Borgia
31 January 2017

Idei în nocturnă – Pagini de Istorie – Nazismul, o dictatura nascuta din….democratie?

marti 31 ianuarie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). Redactor Dan Manolache.

Nazismul, o dictatura nascuta din….democratie? Invitat, prof univ.dr. Virgiliu Tarau de la Facultatea de Istorie a Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca.

“Mare sarbatoare. Acolo jos oamenii sunt in tumult……Sosesc tortele. Interminabil. Pana la 10. La Kaiserhof. Apoi la Cancelaria Reichului. Pana la 12. Inepuizabil. Un million de oameni s-au pus in miscare. Batranul primeste onorul celor care marsaluiesc in fata sa. Hitler in cladirea vecina. Renastere!”

Cu aceste cuvinte descria Goebbels, la radioul de stat, marea manifestatie de bucurie ce cuprinsese tara la 30 ianuarie 1933. Adolf Hitler devenise Cancelar al Reichului. Germania intra in umbra zvasticii. Reichul milenar avea sa dureze doar 12 ani. Dar cu ce costuri pentru germani si pentru intreaga umanitate! O experienta ingrozitoare pe care omenirea a plattit-o cu sange si lacrimi. O experienta irepetabila? Iata doar una dintre intrebarile pe care, de atunci, si le pune fiecare generatie. Pentru a raspunde este cred necesar sa raspundem la o alta. Cum a fost posibil? Cum a fost posibil ca o democratie sa nasca o dictatura atat de dezumanizata si dezumanizanta? Vom incerca sa dam in emisiunea din aceasta seara cateva posibile raspunsuri.

Vom analiza cata democratie a existat in  Germannia. Traditia democratica in aceasta tara este destul de scurta. Initial, introdusa de Bismarck, ea a avut doar rolul de a drapa dictatura unul cancelar si apoi a unui Kaiser. Au urmat Primul Razboi Mondial, pierdut de Germania, abdicarea Imparatului si instaurarea Republicii de la Weimar.  Instaurata in 1919, ea a incercat sa adapteze vechile structuri noilor realitati. Constitutia votata in iulia era o versiune modificata a celei redactate de cancelarul de fier, locul kaiserului era luat de un presedinte ales prin vot popular, care ca si predecesorul sau imperial, avea puteri atat de extinse incat punea in umbra Parlamentul. Situatia interna era foarte departe de stabilitate. Frustrari, demagogie, dar si o situatie sociala degradata de inflatie, somaj, crestera criminalitatii, povara datoriilor de razboi, marea criza ce s-a declansat tocmai cand lucrurile pareau ca merg spre bine, au condus la construirea unui edificiu democratic extrem de fragil. Vom urmari etapele agregarii si ale dezagregarii sale in emisiunea din aceasta seara.