InterActiv – Iubirea la maturitate
12 February 2018
Ateneul Român aniversează, astăzi, 130 de ani de la inaugurare
14 February 2018

Idei în nocturnă – Pagini de Istorie – “Islamul si Violenta”

marti 13 februarie 2017, ora 21.10

Redactor Dan Manolache

Invitat, conf.univ.dr. Laura Sitaru, Secţia arabă, Departamentul de Limbi şi Literaturi Orientale. Prodecan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. Domnia sa este traducatoarea cartii cu acest titlu aparuta de curand la Editura Humanitas. Autorul, Adonis, este unul dintre cei mai importanti scriitori arabi contemporani.
Textul romanesc surprinde cu subtilitate, intr-o eleganta limba romana, ideile autorului si ale interlocutoeri sale, Houria Abedelouahed. Explicabil pentru ca doamna profesor Laura Sitaru este o excelenta conoscatoare a culturii si civilizatiei arabe si in acelasi timp un profund analist al realitatilor de astazi.
Dincolo de imagini, dincolo de comentarii “la cald” dincolo de prejudecati exista o lume a civilizatiei arabe, a religiei islamice si a oamenilor care o locuiesc. O fereastra catre aceasta lume, pe care de cele mai multe ori o judecam fara a face efortul de a o intelege, ne deschide cartea lui Adonis, pseudonimul lui Ali Ahmad Sa’id, cel pe care The Guardian il socoteste “Cel mai mare poet al lumii arabe contemporane”
Vom vorbi despre “ Primavara araba”, despre pozitia Ocidentului in conflictele care macina lumea islamica, despre interese politice si ecomomice dar mai ales despre fundamentele si realitatile de astazi ale Islamului asa cum le infatiseaza autorul acestei carti. Iata cateva fragmente revelatoare pentru gandirea poetului arab:
Despre “Primavara araba”: “….in locul insurgentei impotriva tiraniei s-a instalat o alta tiranie”. Revolutia s-a dovedit a fi “ mai degraba confesionala si tribala nu civica, mai degraba musulmana nu araba”.
Despre lumea araba: “….este nevoie de multa munca pentru a scoate cultura noastra din acest regres fara egal in istoria umanitatii. Situatia lumii arabe este catastrofala, daca ne gandim la oamenii, nu la bogatiile ei.
Stim ca uneori popoarele se sting, dar o fac cu demnitate. Poporul arab insa moare in umilinta Islamul a fost redus, a devenit, a devenit un fel de hambar din care se aprovizioneaza musulmanii. Trebuie regandit totul!”. “In islam, miscarea se indreapta doar spre trecut. Viitorul este golit de sens si nu existea decat in lumina trecutului: trecutul este viitorul prezentului.
” Despre Stat Islamic: “Sper ca Statul Islamic sa fie ultimul strigat al acestui islam, ca o lumanare care scapara inainte sa se stinga. Asa se prezinta situatia din lumea araba de astazi: arabii se devoreaza unii pe altii, se omoara omoara, se umilesc, se extermina reciproc. Statul Islamic omoara siiti, yaziditi, sunniti….o istorie a mizeriei!” Despre speranta: “ Esti indreptatit sa speri…..Vor reusi arabii sa acape de dominatia islamului? Limba araba va reusi sa se elibereze de Revelatie? Vom putea avea o alta lectura a Coranului, care sa predice egalitatea intre oameni fara deosebire? Vom putea vreodata sa vorbim despre religie fara sa consideram ca detinem adevarul absolut? Caci adevarul impus cu forta distruge constiinta umana si viata. Iar o societate care nu indrazneste sa se exprime naingradit nu mai eate o societate umana. Omul este om tocmai pentru ca are dreptul de a fi liber, de a sti si de a cunoaste. A-I rapi aceste drepturi inseamna a-I anula umanitatea.”

 

Stimaţi iubitori de istorie, din motive independente de voinţa invitatei noastre şi desigur de voinţa noastră, nu vom putea realiza emisiunea programată pentru această seară. Cu scuze le de rigoare vă propunem să ascultaţi, în reluare, o emisiune in care doamna conf. uni. Dr. Laura Sitaru a abordat o temă la fel de interesntă: „ Islamul şi Violenţa”.