TIMPUL PREZENT – mizele dezbaterii dintre Hillary Clinton şi Donald Trump
27 September 2016
Ion M. Ioniță: “Hillary Clinton dacă ar cîștiga, în linii mari știm cam ce ar face, dacă e vorba despre Donald Trump, nimeni nu știe ce face, este impredictibil.”
28 September 2016

Idei in nocturna- Pagini de Istorie: Lumea mai aproape

Redactor Dan Manolache.

                “ Lumea mai aproape” o emisiune realizata in colaborare cu Agentia de presa RADOR. Invitat, Adriana Buzoianu.

In aceasta seara, datorita desfasurarii Festivalului RADIRO, emisiunea noastra va incepe la ora 21.30. Speram insa sa completam bucuria eterna pe care ne- o provoaca muzica prin aducerea in prim plan a unor subiecte ce ne sau ne pot influenta viata intr-un timp mai apropiat sau mai indepartat. Iata doar cateva dintre ele selectate dintre cele evidentiate de RADOR:

În SUA, Hillary Clinton şi Donald Trump se vor înfrunta azi în prima dezbatere generală din campania prezidenţială, anunţă Bloomberg. Audienţa ar putea atinge cota record de 100 de milioane de telespectatori, crede The Washington Times. Va putea viitorul preşedinte să vindece profundele răni politice ale Americii, se întreabă retoric Newsweek.

Mulţi alegători şi-au definit deja poziţia, dar 9%, potrivit unor sondaje, tot nu ştiu cu cine să voteze, după un an de campanie electorală tensionată, în care atacurile au înlocuit adesea dezbaterile de fond, crede La Libre Belgique.

La recenta reuniune de la Viena a ţărilor de pe „ruta Balcanilor”, liderii europeni au convenit că UE trebuie să restabilească controlul asupra frontierelor sale externe, informează presa internaţională. Cancelarul Austriei, Christian Kern, iniţiatorul acestei reuniuni regionale, a declarat că autorităţile, nu traficanţii, decid cine vine în Europa, iar cancelarul german Angela Merkel a anunţat că UE are nevoie de cooperarea statelor africane pentru a asigura întoarcerea migranţilor care nu au dreptul să stea în Europa, relatează Deutsche Press Agentur. Viktor Orbán a propus, în cadrul aceluiasi summit privind migraţia, stabilirea unei noi linii europene de apărare, în cazul în care acordul dintre Turcia şi UE ar deveni imposibil de aplicat, notează Radio Kossuth. Premierul ungar a afirmat, de asemenea, că UE ar trebui să construiască „un oraş imens pentru refugiaţi”, pe coasta Libiei, pentru analizarea solicitărilor de azil, scrie Reuters.

Reunită în şedinţă de urgenţă, ONU solicită încetarea ostilităţilor şi protejarea civililor din Alep, Siria. Totodată, miniştrii de externe din Germania, Statele Unite, Fraţa, Italia, Marea Britanie au cerut Rusiei „să îşi demostreze voinţa” de a salva armistiţiul din Siria, titrează La Razon. Reprezentanţii americani şi europeni au arătat că este nevoie de susţinerea Rusiei pentru ca ajutorul umanitar în Siria să sosească fără probleme, adaugă ziarul spaniol. Franţa şi Marea Britanie au lansat ideea anchetării Rusiei pentru crime de război în Siria, reţine Stars and Stripes. Trimisul rus la ONU, Vitali Churkin, a respins acuzaţiile aduse Rusiei de Occident privind tergiversarea soluţionării conflictului sirian, subliniind că militanţii ar fi principalul motiv pentru eşecul livrării ajutoarelor umanitare la Alep, scrie Russia Today.

Cooperarea militară între SUA şi Rusia în lupta împotriva luptătorilor grupării teroriste Statul Islamic din Siria este imposibilă, a declarat preşedintele sirian, Bashar al-Assad, într-un interviu acordat Associated Press. „Practic, aceasta este posibilă, însă în realitate aceasta este imposibilă, deoarece Statele Unite ale Americii nu doresc să lupte împotriva Jabhat al-Nusra şi Statul Islamic (grupări teroriste interzise în Rusia)” – a declarat liderul sirian. Potrivit afirmaţiilor lui Assad, „SUA văd în aceste grupări o carte foarte importantă în criza siriană, pe care ar putea s-o piardă dacă vor începe să aplice lovituri asupra poziţiilor teroriştilor Jabhat al-Nusra şi Statul Islamic„. „Din acest motiv, nu cred că SUA sunt dispuse să se alăture Rusiei în lupta împotriva teroriştilor din Siria” – a subliniat preşedintele sirian.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama s-a adresat, in discursul său de la finalul Adunării Generale a ONU, liderilor reuniţi la New York, avertizand asupra riscului izolării si afirmând că acest lucru nu face decât să alimenteze conflictele. „Consider că în prezent cu toţii ne confruntăm cu o decizie: putem alege să insistăm pentru un model mai bun de cooperare şi integrare, sau putem să ne retragem într-o lume separată radical şi, în ultimă instanţă, să ne retragem în conflict, un conflict izbucnit din diverse motive – bogăţie, rasă sau religie”, a declarat preşedintele SUA. Barack Obama a mai spus că, dacă oamenii demonizează minorităţile, atunci „bombele fragile ale civilizaţiei vor detona”.