Între două lumi – Adolescența — Introspecții, duminică, 17 noiembrie 2019, ora 18.30
15 November 2019
Izvoare de filosofie: Abecedarul gândirii grecești antice: Litera zeta
22 November 2019

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – „România Mare votează. Alegerile parlamentare din 1919 „la firul ierbii”

marţi 19 noiembrie 2019, Radio, România Cultural (21.10- 22). „România Mare votează. Alegerile parlamentare din 1919 „la firul ierbii”. Invitat, prof.univ.dr. Bogdan Murgescu, președintele Societăţii de Științe Istorice din România. Realizator, Dan Manolache.

     Emisiunea din această seară işi propune să discute despre primele alegeri democratice organizate în România Întregită, cu exact un secol în urmă.  Este subiectul unei cărţi apărute în aceste zile la editura Polirom, scrisă de Bogdan Murgescu şi Andrei Florin Sora, lucrare care va fi lansată în această săptămană la Târgul de carte „Gaudeamus”.

     Iată ptrezentarea ei acătită chiar de cei doi autori:  

      „Alegerile din noiembrie 1919 (în cea mai mare parte a țării, scrutinul pentru Adunarea Deputaților s-a desfășurat în zilele de 2-4 noiembrie, iar cel pentru Senat, în 7-9 noiembrie) au fost primele alegeri parlamentare desfășurate la nivelul României Mari după terminarea Primului Război Mondial și realizarea Marii Uniri din 1918.

      Adoptarea la nivel național a votului universal masculin a permis o foarte consistentă lărgire a dreptului de vot și a participării populației la definirea voinței politice a țării. Alegerile parlamentare din noiembrie 1919 mai au o particularitate care le mărește interesul pentru istorici, ca și pentru toți cei preocupați de evoluția sistemului electoral din România modernă și contemporană. În toată istoria Regatului României, ele au fost singurele alegeri generale care nu au fost cîștigate de partidul aflat la guvernare.

          Per total, alegerile din noiembrie 1919 au fost relativ libere, iar rezultatele oficiale au putut să reflecte mai mult ca oricînd, înainte de 1919 și ulterior (pînă în anii 1990), opțiunile alegătorilor. De aceea, alegerile parlamentare din noiembrie 1919 sînt, cu toate imperfecțiunile lor, un barometru unic al voinței politice a românilor din perioada interbelică (și nu numai).

         Rezultatele acestor alegeri, în multe privințe surprinzătoare pentru contemporani, ca și pentru istoricii de mai tîrziu, indică fără putință de tăgadă prevalența la acea dată, în acel context istoric, a forțelor politice care doreau schimbarea, care aspirau ca România Mare să fie un stat reînnoit, mai drept și mai democratic decît fuseseră atît Vechiul Regat, cît și imperiile vecine care stăpîniseră înainte de 1918 Basarabia, Bucovina sau Transilvania. Faptul că atunci și ulterior această dorință de schimbare a fost luată în derîdere de reprezentanții vechilor elite și ocultată de memoria oficială nu trebuie să ne împiedice să constatăm că în unicul prilej cînd votul lor a contat decisiv în stabilirea rezultatului alegerilor, românii au votat majoritar schimbarea.”

       Vom analiza aşadar „la firul ierbii” procesul electoral desfăşurat cu un secol în urmă căutând să înţelegem o lume ce se afla între bucuria împlinirii unui ideal şi realitătile dramatice ale unei ţări abia ieşite din război.

Fotografiile au fost preluate de site-ul Wikipedia.