Texte şi pretexte – Armata regală română la Budapesta
25 May 2019
Ce mai face copilul din tine? InterActiv 31 mai 2019
31 May 2019

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – „Să mergem împreună” (I)

            marţi 28 mai 2019, Radio, România Cultural (21.10- 22).

  „Să mergem împreună” (I). O emisiune despre călătoria apostolică a Sanctităţii Sale Papa Francisc în Romania. Invitat, părintele prof.univ.dr. Wilhelm Dancă, decan al Facultăţii de Teologie Catolică din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române. Domnia sa este şi coordonator naţional al mass-media pentru vizita pontificală.

Realizator, Dan Manolache.

               Pornind de la motoul oficial al vizitei, „Să mergem împreună”, vom vorbi în această primă emisiune deopotrivă despre vizita Suveranului Pontif în România şi despre personalitatea celui care este al 266-lea episcop al Romei și Papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor.

               Vom vorbi aşadar despre personalitatea unui Papă despre care invitatul nostru spunea că „are cap de iezuit şi inimă de franciscan”.  Biografia oficială ne spune că Jorge Mario Bergoglio s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată italian. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarul din Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.

              Jorge Mario Bergoglio a intrat în Societatea lui Isus la 11 martie 1958 și a studiat pentru a deveni preot la seminarul iezuit în Villa Devoto. În 1960 Bergoglio a obținut o licențiere în filosofie de la Colegiul Maximo San Jose din San Miguel; în 1964 și 1965, a predat literatura și psihologia la Colegio de la Inmaculada, un liceu în provincia Santa Fe, Argentina, iar în 1966 el a predat cursuri de același fel la Colegio del Salvador din Buenos Aires. A fost hirotonit preot în data de 13 decembrie 1969. A parcurs apoi toate treptele ierarhiei Bisericii Catolice:

                     În anul 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires. În data de 28 februarie 1998 a devenit arhiepiscop de Buenos Aires iar la 6 noiembrie 1998 i-a fost încredințată suplimentar jurisdicția episcopală asupra credincioșilor de rit bizantin din Argentina, inclusiv a celor aparținând Bisericii Române Unite cu Roma.

           În consistoriul din 21 februarie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal iar la 13 martie 2013, devine Papă, ca succesor Papei demisionar Benedict al XVI-lea.

          Iată o cugetare a Sfântului Părinte despre spiritualitatea ortodoxă:   „Bisericile ortodoxe au păstrat o Liturghie care este foarte frumoasă. Noi ne-am pierdut puţin simţul adorării. Acestea Îl cinstesc pe Dumnezeu şi Îi cântă cântece de preamărire fără să ţină seama de timp. Într-o zi, vorbind despre Biserica occidentală, mi s-a spus “ex Oriente lux, ex Occidente luxus,” adică din orient provine lumina iar din occident societatea consumului şi a bunăstării care a făcut atâta rău. În schimb, ortodocşii au păstrat frumuseţea lui Dumnezeu în centru. Când citim opera lui Dostoievski luăm contact cu spiritul Rusiei şi al lumii răsăritene. Avem atâta nevoie de aerul proaspăt al orientului şi de această lumină pe care o emană!”

                Vă prezentăm pe scurt programul vizitei sale în România:

                 Sfântul Părinte va ajunge la aeroportul București – Otopeni, vineri 31 mai  la ora 11.30.

                În prima zi a vizitei sunt programate întâlniri cu Preşedintele României, Primul Ministru, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic. La 15.45, Papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe. Întrevederea cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe se încheie cu vizita Papei și a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” și cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de București.

               Sâmbătă, 1 iunie 2019 Papa Francisc va parcurge traseul București – Șumuleu Ciuc – Iași – București. Prugramul cuprinde oficierea  Sfântei Liturghii la sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc şi vizitarea diecezei de Iași pentru o întâlnire cu tinerii și familiile.           

                 Duminică, 2 iunie, este programată vizita la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, pontiful celebrează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950 – 1970. Ritul sacru se va desfăşura pe Câmpia Libertății.

              Plecarea  Papei este prevăzută pentru duminică, 2 iunie, la ora 17.30.

              Va fi cu siguranţă o vizită istorică ce se produce la doua decenii după emoţionanta vizită în România a Sanctităţii sale Papa Ioan Paul al II-lea, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă.