Drept de autor – Cum au arătat poezia, proza, critica şi teoria literaturii în cărţile apărute în 2017?
27 January 2018
Texte şi pretexte
27 January 2018

Născut în România – Revista “Viaţa Românească” este una dintre cele mai vechi şi mai longevive reviste de cultură din România

Revista “Viaţa Românească” este una dintre cele mai vechi şi mai longevive reviste de cultură din România. Prestigiul ei s-a datorat criticilor şi scriitorilor importanţi care au făcut parte din redacţie de-a lungul anilor, dar şi paginilor de literatură, critică şi istorie literară semnate de cei mai valoroşi scriitori români ai vremii.
Apărută în martie 1906 la Iaşi, sub conducerea lui C. Stere şi Paul Bujor, ca revistă literară şi ştiinţifică, “Viaţa Românească” a fost asociată mai degrabă cu numele criticului G. Ibrăileanu, cel care a reuşit să adune în jurul revistei numele cele mai sonore ale literaturii române.
Revista a cunoscut mai multe etape, crize şi sincope în cei 112 ani de existenţă. Din 1930 şi-a mutat sediul la Bucureşti, unde se află şi astăzi.
După 1990 “Viaţa Românească” şi-a recăpătat suflul pierdut de multe ori în regimul comunist. A avut o frumoasă perioadă de efervescenţă sub conducerea poetului Cezar Baltag.

Din 2006 este condusă de scriitorul Nicolae Prelipceanu, care este şi invitatul nostru la “Născut în România”, sîmbătă

şi duminică de la ora 16, 00 pentru un dialog despre trecutul şi prezentul acestei prestigioase reviste.

Georgeta Drăghici