Arta sticlarilor la limita cu tehnologia
22 June 2018
Începe Nuclear Photonics 2018!
25 June 2018

Născut în România – ELI – NP, ”giuvaerul” cercetării românești.Invitat,academicianul Nicolae Victor Zamfir

ELI – NP, ”giuvaerul” cercetării românești

La 18 mai a.c., laserul ELi – NP de la Măgurele a fost testat la puterea de 3 PettaWatti.

O etapă intermediară de instalare si funcționare a ceea ce, în februarie 2019, va fi cel mai puternic laser din lume – ELI – NP -, cu capacitatea de 10 PettaWatti.

O premieră mondială, din toate punctele de vedere: conceptual, din punct de vedere științific, constructiv, ca potențial.

Un proiect unic în lume la ora actuală și pentru câțiva – destul de multi – ani buni de-acum înainte; un proiect care va aduce ”crema” cercetătorilor din lume la Măgurele și care va coagula în jurul său, capacitățile de cercetare, umane si instituționale, din România.

 

Un proiect care nu s-a născut. însă, din nimic; care n-a apărut dintr-o dată ci care este, de ce nu?, expresia firească a potențialului și tradiției și expertizei din fizica românească, al cărei simbol a fost și continuă să fie platforma de la Măgurele.

Despre viitor, prin prezent dar fără a uita trecutul – astăzi și mâine, adică sâmbătă și duminică, 23 si 24 iunie a.c., cu academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, IFIN – HH de la Măgurele dar și al proiectului ELI – NP.

Născut în România, pe toate frecvențele Radio România Cultural și online, pe www.radioromaniacultural.ro

Redactor Corina Negrea

poza 1 + ELI 2 Sursa foto Arhiva personala Corina Negrea
poze 3, restul de poze – Sursa www.google.ro