Despre tehnologie în muzica contemporană
23 February 2018
Marius Robu nominalizat pentru Gala Premiilor Radio România Cultural 2018
26 February 2018

Născut în România – Invitat, profesorul doctor Octavian Buda

Născut în România, realizator Valentin Protopopescu

Sîmbătă,24.02.2018, ora 16

Profesorul doctor Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria medicinei a UMF „Carol Davila” din Bucureşti

Tema ediţiei: tradiţia şcolii româneşti de Istoria medicinei, un episod important al Istoriei medicinei din Europa

În capitala României a fost organizată în perioada 30 august – 2 septembrie 2017 Conferința bienală a Asociației Europene pentru Istoria Medicinei și Sănătății (EAHMH). Mai bine de 150 de istorici ai medicinei din Europa, SUA şi Canada au fost prezenţi la Bucureşti la UMF „Carol Davila” cu intervenţii şi comunicări racordate la tema generală a ediţiei:

„Corpul politic ‒ rolul statelor în istoria medicinii și a sănătății”. Evenimentul, unul de amploare internaţională, este cel mai important din ultimii 85 de ani pentru disciplina universitară a Istoriei medicinei din ţara noastră. Asta pentru că în 1932, la inițiativa doctorului Victor Gomoiu, preşedintele Societăţii Regale Române de Istoria medicinii, se organiza la Bucureşti un congres al Societății Internaționale de Istoria medicinei.

Acel eveniment avea loc sub patronajul regelui Carol al II-lea. A fost o reală reuşită şi, ca urmare, în 1936, Victor Gomoiu este ales președinte al Societății internaționale de istoria medicinei.

Ei bine, iată că în 2017, la iniţiativa altui medic român, profesorul doctor Octavian Buda, președintele Asociației Europene pentru Istoria Medicinei și Sănătății (EAHMH) are loc în capitală un episod similar. Doctorul Buda este primul est-european ales într-o asemenea funcţie, domnia sa fiind totodată vicepreședintele Societății Române de Istoria Medicinei (SRIM) și titularul catedrei de Istoria medicinei la UMF „Carol Davila” București.

Cel mai indicat pentru a ne vorbi in extenso despre reuşita acestui eveniment de amploare internaţională şi despre tradiţia din spatele său este chiar organizatorul său, prof.dr. Octavian Buda, invitatul ediţiei din 24 februarie a emisunii Născut în România.

Foto: fotografie a invitatului,  doctorulu Gomoiu,  boardul EAHMH, gravură despre o intervenţie medicală din secolul XIX, link you tube spre o intervenţie televizată a profesorului Buda evocîndu-l pe dr. Victor Babeş:

https://www.youtube.com/watch?v=_yIRhZBErUo.