Decidem singuri, NU există ziduri!
15 June 2018
FITS 2018: Șase artiști au primit câte o stea pe aleea celebrităților din Sibiu
18 June 2018

Azi la Radio România Cultural: Născut în România – Țuhaus – teatru documentar despre penitenciarele din România. Interviu cu Claudiu Lorand Maxim

Țuhaus – teatru documentar despre penitenciarele din România

Am inițiat acest proiect imaginându-ne închisoarea ca un simptom al societății – un simptom care poate să-și extindă semnificațiile și în afara gratiilor. Este și despre cei închiși, dar și despre cei liberi. Este despre libertatea noastră a tuturor, spune Claudiu Lorand Maxim, inițiatorul proiectului ”Țuhaus”. Proiectul cuprinde o platformă on-line dedicată problemelor din penitenciarele românești, dar și un spectacol de teatru documentar, itinerat în diverse orașe ale țării.

Protagonistul spectacolului ”Țuhaus” este Vlad Bălteanu, un fost deținut, care își spune propria poveste pe scenă. Vlad Bălteanu a stat 4 ani după gratii, fiind condamnat pentru infracțiuni economice. A dat statul român în judecată pentru condițiile de viață din închisoare și a câștigat procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Regizorul Claudiu Lorand Maxim, împreună cu o echipă de actori, cercetători și jurnaliști, au realizat o documentare despre respectarea drepturilor omului în cazul deținuților. Au stat de vorbă cu persoane aflate după gratii, cu reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, dar și cu persoane care au trecut prin experiența detenției și ulterior, în libertate, s-au confruntat cu problema reintegrării în societate, în familie.

Pușcăria este o dovadă a violenței structurale care se manifestă în toată societatea românească. În pușcărie, dar și în afara ei, ni se spune că drepturile ne sunt garantate și protejate, iar pentru a avea acces la această protecție poți să optezi pentru anumite pârghii. Dar aceste pârghii nu sunt funcționale.

Problemele din penitenciare arată disfuncții ce se extind dincolo de zidurile închisorii. Pe parcursul cercetării am întâlnit cazuri – persoane care preferau să facă infracțiuni la sfârșitul toamnei ca să stea pe timpul iernii în închisoare, să nu rămână sub cerul liber. Trebuie să ne întrebăm cum arată realitatea acestui ”afară” pentru ei, câtă vreme preferă să stea în închisoare.

Interviu cu Claudiu Lorand Maxim, inițiatorul proiectului ”Țuhaus”

Realizator Dana Pitrop

 

Fotocredit Nicu Lazur