Apelul de proiecte Spotlight 2019 deschis până pe 10 martie
8 March 2019
Românii in lume – Constantin Silvestri
10 March 2019

Povestiri din studioul artelor – Sambata 9 Martie 2019 ora 21

Invitat special Alina Mavrodin Vasiliu

Realizator Magdalena Tara

Alina Mavrodin Vasiliu – Director artistic al Festivalului National “Crizantema de aur” – a absolvit Facultatea de Matematică-Fizică a Universității „Alexandru Ioan-Cuza” din Iași. În timpul studenției a susținut  concerte pe scena Casei Studenților din Iași, fiind laureată a festivalurilor studențești din acea perioadă.
În 1986 a participat pentru prima dată la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, unde a fost remarcată și selecționată de realizatorul TV Simona Patraulea pentru emisiunea-concurs de mare audiență națională „Steaua fără nume” a TVR. În anul 1987, și-a reconfirmat talentul, vocea plină de personalitate și succesul la public, cucerind Trofeul Mamaia ’87. ​A realizat numeroase înregistrări pentru Radio România și a participat la toate emisiunile muzicale și de divertisment ale TVR, colaborând cu mari compozitori români de muzică ușoară: Camelia Dăscălescu, Laurențiu Profeta,Cornel Fugaru ,  Marcel Dragomir, Marius Teicu, Mircea Drăgan, Corneliu Meraru, Jolt Kerestely, Aurel Giroveanu , Dumitru Lupu , Titel Popovici , Valențiu Grigorescu ș.a.
In anul 1990, a înființat la Pucioasa, orașul său natal, corul de copii „Alianța Veselă”, cu care a participat la realizarea a numeroase emisiuni de televiziune. În anul 1994, producția TVR „Mini-opera rock – Zâna cea bună” (muzica: Ștefan Elefteriu , ver Angel Grigoriu și Romeo Iorgulescu ) , cu Alina Mavrodin, ​actorul ​Mihai Râlea și micii artiști din Pucioasa, a câștigat primul premiu internațional al TVR după ​Revoluția din ​1989 la Festivalul „Antena de Aur” din Bulgaria: premiul special al Juriului.
Alina Mavrodin a participat la concerte pentru copii și de muzică ușoară pe scena Radiodifuziunii Române, ca și pe scenele unor teatre muzicale din țară. ​
Este laureată și a ediției internaționale din 1992 a Festivalului de Romanțe, Canțonete și Șansonete „Crizantema de aur” la secțiunea „Șansonetă”. 
În anul 1995 a înființat la Târgoviște, împreună cu jurnalistul Teodor Vasiliu, Trustul de presă ARTPRESS, binecunoscut în regiune și în țară ca fiind unul dintre cele mai importante trusturi locale românești (ziar-radio-televiziune-rețea de difuzare-tipografie). Proiectele media de mare anvergură, munca impresionantă desfășurată în județul Dâmbovița pe baricada schimbărilor post-revoluționare, au îndepărtat-o câțiva ani pe Alina Mavrodin de scena​ tumultuoasă a​ muzic​ii​ române​ști​. ​

​În​  anul​ 1997, Alina Mavrodin a lansat albumul „Cântece de lume” (muzica: Laurențiu Profeta, versuri: Eugen Rotaru). Compozitorul Laurențiu Profeta a mărturisit că albumul o dezvăluie publicului român pe Alina Mavrodin într-o remarcabilă ipostază de șansonetistă, în buna tradiție a actorilor cântăreți, plină de vervă, haz, maliție, umor și dezinvoltură, surprinzându-i pe cei care cunoșteau doar calitățile lirice ale deținătoarei Trofeului Mamaia ’87.
Personalitatea puternică a Alinei Mavrodin a ferit-o de capcanele modei muzicale a ultimilor 30 de ani, dându-i libertatea să se „risipească” în proiecte provocatoare jurnalistice, sociale, umanitare și artistice. 
În anul 2006, Alina Mavrodin a lansat cu succes albumul „Povești de dragoste”, produs de Casa de Discuri OVOMUSIC( muz Ovidiu Komornyik / Emanuel Gheorghe, ver Alina Mavrodin ) distins cu premiul „Albumul anului” decernat de Revista “ Actualitatea muzicală” a UCMR și a obținut premiul „Discul de Aur”.  
În anul 2007, Alina Mavrodin a lansat albumul „Printre stele”, cu ocazia ediției jubiliare a Festivalului Național „Crizantema de aur”, ​știut fiind că romanța românească nu este singură în constelația muzicii poetice europene​. Tot în anul 2007, a susținut în Portugalia 6 concerte de romanțe, șansonete și fado-uri, lansând și albumul „Por amor para Portugal”. 
Municipiul Târgoviște, patrie a romanței românești, gazdă a Festivalului Național „Crizantema de Aur”, a devenit cetatea de suflet a Alinei Mavrodin și a soțului ei, Teodor Vasiliu – autorul monografiei „Istoria Crizantemei de Aur”, aceștia implicându-se, începând din anul 2000, alături de autoritățile municipale și județene, în realizarea marilor proiecte culturale​ profesioniste​: Teatrul „Tony Bulandra”, Teatrul pentru copii și tineret „Mihai Popescu” și Filarmonica „Muntenia” din Târgoviște.​ 
Din anul 2015, Alina Mavrodin a fost invitată să se alăture echipei de organizare a Festivalului Național „Crizantema de aur”​. În anul 2016, Alina Mavrodin a devenit Directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” din Târgoviște, printre ai cărui fondatori se numără, asigură direcția artistică a Festivalului Național „Crizantema de aur” și a obținut, pentru Festival, patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a inițiat procedurile la Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru includerea Romanței pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Totodată, a readus Ministerul Culturii și UCMR printre colaboratorii Festivalului și a inițiat colaborarea oficială cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, iar Televiziunea Română a redevenit coproducător al Festivalului, asigurând, în premieră, transmiterea integrală în direct a evenimentului începând din anul 2016. 
În anul 2017, a realizat la Târgoviște, la inițiativa soțului său – jurnalistul Teodor Vasiliu – Casa Romanței, spațiu muzeal unic în România, care funcționează sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO.
În anul 2018, a lansat albumul “Romanțe de aur” la Casa de discuri Eurostar. Albumul reprezintă un omagiu adus marilor creatori de romanțe, conține 12 romanțe lansate la Festivalul Național “Crizantema de aur” și a fost realizat împreună cu orchestra “Dor Românesc” (dirijor: Ștefan Cigu).
În prezent, Alina Mavrodin Vasiliu este preocupată de promovarea Romanței în țară și peste hotare și a inițiat Programul Național de Concerte „Romanța ne unește”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, eveniment dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918.