AUDIO Generalul francez Henri Mathias Berthelot omagiat la Academia Română
16 June 2018
Teme deschise – Florilegiul Sfântului FRANCISC DIN ASSISI
18 June 2018

Azi la Radio România Cultural: Repere spirituale – Daniela Rei Vișan în dialog cu Dumitru Horia Ionescu

Daniela Rei Vișan în dialog cu Dumitru Horia Ionescu la Radio România Cultural

În ediția de duminică- 17 iunie 2018 a emisiunii Repere spirituale vă propunem o reîntâlnire cu Dumitru Horia Ionescu de la Editura Herder din Freiburg.

Punctul de plecare al dialogului nostru a fost unul strict istoric, corelat cu apariția în USA a conceptului de ” political corectness” Fraza rostită în 1793 într-o judecătorie a statutului Georgia a rămas celebră în întreaga lume creștină : ” Statul este cea mai frumoasă creație a omului, dar omul este cea mai frumoasă creație a lui Dumnezeu.”
Respectul cu care ar trebui să îi tratăm pe toți semenii noștri, indiferent de etnie, naționalitate, rasă, sex, clasă socială-pentru a rămâne în sfera corectitudinii politice, este similar viziunii creștine de prețuire a aproapelui. Cât de dificil este acest lucru…știm cu toții…

Termenul de corectitudine politică a avut în Europa două izvoare diferite, cu conotații politice și filozofice ferm conturate, contradictorii chiar. În 1917 corectitudinea politică era înțeleasă de cercul apropiat al lui Lenin ca o formă de loialitate supremă față de Partidul Comunist al Uniunii Sovietice. Școala de la Frankfurt, a nuanțat semnificativ acest termen, prin contribuțiile lui Erich Fromm, Herbert Marcuse, Theodor Adorno.

În anii 60, un rol extrem de important în aplicarea discursului political correct în viața de zi cu zi, au avut-o mediile liberale din California, mai ales studenții care au susținut cu multă tenacitate includerea reperelor etice, morale, filozofice din civilizații non-europene în discursul politic și antropologic universitar.

Ceea ce a apărut ca o modalitate de evaluare democratică a corectitudinii morale, juridice, gramaticale, a limbajului judiciar, administrativ și politic, a fost perceput în anumite situații ca o modalitate elegantă de cenzură, fapt ce a atras după sine critici mai mult sau mai puțin virulente. Cele mai indrăznețe voci au ajuns să asocieze discursul corect politic cu tirania politică. Instrumentul conceput pentru a evita discursul de tip ” hate speach”, a ajuns să încingă spiritele și să dezbine .

Mass-media de peste ocean acordă o importanță deosebită acestui subiect sensibil.Dacă în 1989 erau relatate 15 cazuri de acest tip, în 1994 au fost dezbătute 7000 de situații din perspectiva corectitudinii politice În anii din urmă mass media semnalează cam 8000-10.000 de cazuri anual în USA și cam tot atâtea în Europa.

În România spațiul public/ cel politic în mod special, este dominat de agresivitate și lipsa de respect față de ceilalți semeni. Perceptele creștine sunt neglijate adeseori, iar cele democratice sunt folosite mai ales în scop electoral,. Politețea, discursul echilibrat, argumentat, sunt încă deziterate greu de atins. De ce? Răspunsul îl puterm afla doar împreună.