Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend
22 January 2017
Seară de balet la Opera Naţională București
22 January 2017

Repere spirituale – Daniela Rei Vișan în dialog cu Părintele Matti Sidoroff

Daniela Rei Vișan în dialog cu Părintele Matti Sidoroff, la Radio România Cultural, duminică 22 ianuarie 2017, de la ora 22,20
” Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul,
  precum v-am iubit Eu.
  Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are,
  ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi.”
                                                       Ioan cap.15,12-14
”Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este
cel ce Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine, va fi
iubit de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui.”
                                                       Ioan cap.14, 21
    În cele 40 de minute ale ediției de duminică, 22 ianuarie 2017, a emisiunii Repere spirituale, vom discuta cu Părintele Matti Sidoroff din Finlanda, despre rolul Bisericii în lumea contemporană, despre valorile creștine și valorile impuse de societatea actuală, despre atitudinea față de ”aproapele” nostru, indiferent cine ar fi acesta, despre balansul subtil între ascultare față de autoritățile administrative ale momentului și încercarea de a transpune în viața de fiecare zi perceptele creștine.
    Vom mai discuta despre semnificația rugăciunilor  care se fac la Sfânta Liturghie, pentru cei vii, dar și pentru cei  morți, despre importanța pomenirii celor plecați la Domnul, de către rudele sau prietenii lor.
     Părintele Matti Sidoroff ne va tâlcui pasajul din Geneză, despre suflarea divină prin care omul a devenit ”suflet viu”. În tradiția ortodoxă este cunoscută chemarea că ”tot omul este chemat să devină suflet  viu”. Prin rugăciune permanentă, prin post și trezvie, unii creștini reușesc să dobândească acest dar, fiindcă, așa cum spunea și invitatul nostru, ”sufletul știe unde îi este originea și caută sursa de unde vine, adică pe Dumnezeu”.
      Rugăciunea inimii, una dintre cele mai mari taine ale Bisericii, a fost transmisă din generație în generație și de călugării de la Valaam, din Finlanda. Secolul al XX-lea, și nu numai , a adus nenumărate încercări celor care viețuiau acolo. Mănăstirea a fost distrusă din temelii de mai multe ori de-a lungul istoriei. După anii 40, la ordinul lui Stalin, a fost complet rasă de pe fața pământului.
       Părintele Matti Sidoroff  va evoca,  una din cele mai respectate personalități ale Bisericii Ortodoxe din Finlanda. Este vorba despre Arhiepiscopul Paavali(foto), stareț al Mănăstirii Valaam,  Arhiepiscop al Careliei și Finlandei din 1960. Personalitatea sa este legată de dezvoltarea învățământului ortodox din Finlanda, prin traducerea și publicarea mai multor lucrări în limba finlandeză, dar și de recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Finlanda. În perioda 1939-1940, în timpul conflictului fino-rus, a contribuit la evacuarea vechii mănăstiri Valaam, a altor lăcașe de cult ortodox din Joensuu și Kauhava. După mai multe vizite la Muntele Athos, a început să traducă, împreună cu mai mulți ucenici, texte din Filocalia. Prin activitatea sa de profesor, a contribuit marcant la traducerea Liturghiei slavone, în limba finlandeză.
A dirijat mai multe coruri ortodoxe, a fost redactor-șef al revistei Aamun Koitto/ Zori de zi, și a publicat mai multe lucrări despre CREDINȚĂ  și  SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE:  The Faith We Hold, How we Believe, A Celebration of Faith.
Ca și Alexander Schmemann, cu care a fost prieten, a insistat asupra importanței Sfintei Împărtășanii asupra vieții creștinilor din toate timpurile.
După cum spun Scripturile:
”Pâinea care se coboară din cer este aceea din care,
dacă mănâncă cineva, nu moare.
Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer.
Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci.
Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este Trupul Meu”
                                                       Ioan 6,50-51