Azi la Radio România Cultural: Cu minte de weekend
15 January 2017
Ziua Culturii Naționale la Centrul Cultural Casa Artelor‎
15 January 2017

Repere spirituale – Daniela Rei Vișan în dialog cu Părintele Matti Sidoroff

Daniela Rei Vișan în dialog cu Părintele Matti Sidoroff, la Radio România Cultural, duminică 15 ianuarie 2017, de la ora 22,20
” Cuvântul cheie este IUBIREA. Sursa iubirii este Dumnezeu. Nu putem iubi autentic dacă nu suntem în legătură cu Dumnezeu”
                                                                                                                                                                                Pr Matti Sidoroff
În ediția de duminică , 15 ianuarie 2017, a emisiunii Repere spirituale vă propunem o întâlnire cu Părintele Matti Sidoroff. Vom aborda câteva teme mai puțin familiare publicului din România; este vorba despre Biserica Ortodoxă din Finlanda, despre traseul sinuos, extrem de dificil pe care creștinii ortodocși din Carelia l-au străbătut de-a lungul istoriei.
Nu există mărturii materiale certe privind începuturile creștinismului din Finlanda. Sunt specialiști care afirmă că vecinătatea cu Rusia și cu mănăstirile rusești din apropiere pot sugera o prezență ortodoxă în Finlanda încă de la începutul primului mileniu.
În secolul al XIII-lea  Mănăstirea Valaam devenise deja cunoscută în acea parte a lumii mai ales prin tradiția isihastă, prin rugăciunea inimii.
Poziția geografică specială, loviturile repetate ale istoriei, și-au pus amprenta marcant asupra vieții creștinilor ortodocși din Finlanda.Conflictul prelungit cu Suedia, influența Imperiului Rus, cucerirea independenței politice și mai apoi a autonomiei Bisericii Ortodoxe au fost posibile printr-un efort duhovnicesc dar și diplomatic semnificativ, al clerului ortodox.
Vom menționa doar câteva date istorice semnificative, pentru cei interesați de acest subiect.
Pacea de la Westfalia din 1648 a influențat considerabil viața parohiilor creștine din Finlanda și relația acestora cu autoritățile politice și administrative ale vremii. În perioada dominației Suediei, conflictele politice și etnice nou-apărute au adâncit și mai mult anumite disensiuni religioase deja existente pe teritoriul Finlandei.
Ceva mai târziu, la începutul secolului al XVIII-lea, influența Imperiului Rus asupra Finlandei, și în special asupra  Careliei, a dus treptat-treptat la adâncirea și mai puternică a conflictelor dintre luterani și ortodocși, posibilă reacție  la construirea mai multor biserici ortodoxe în preajma garnizoanelor rusești și la folosirea limbii slavone în liturghie.
În anul 1917 Biserica Ortodoxă din Finlanda se separă de Biserica Rusă, autonomie recunoscută de Patriarhia Ortodoxă de la Moscova abia în 1921.
Din 1923 Biserica Ortodoxă din Finlanda este sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.
Începând cu 1940 a urmat o perioadă extrem de dificilă pentru ortodocșii din Carelia. Sub influența politicii lui Stalin, peste 500.000 de persoane au fost forțate să-si părăsească locuințele, întreg avutul. Comunități întregi au fost practic dislocate.
Lucrurile au început să reintre în normal abia în a doua jumătate a secolului trecut, când Finlanda a devenit treptat-treptat una din țările cu cel mai înalt nivel de trai din lume, cu un sistem educațional extrem de performant, cu o libertate civică și religioasă semnificativă.
Legea libertății religiei, adoptată în 2003, a dus la retragerea unui număr semnificativ de creștini, cu precădere din cadrul Bisericii Lutherane.
Un lucru mai puțin cunoscut publicului din România este legat de sistemul de impozitare din Finlanda și de atribuțiile administrative suplimentare pe care îl dețin bisericile. Fiecare parohie are dreptul să stabilească rata de impozitare, în folosul parohiei, care poate varia între 1-2%.
Duminică 15 ianuarie 2017, de la ora 22,20 vom discuta cu Părintele Matti Sidoroff despre începuturile creștinismului din Finlanda, despre eforturile duhovnicești și diplomatice pentru a câștiga și păstra statutul de Biserică autonomă, despre eforturile permanente de a asigura un învățământ universitar teologic ortodox, dar și despre sacrificiile celor aproximativ 60.000 de membri ai Bisericii Ortodoxe din Finlanda.
Părintele Matti Sidoroff a absolvit Seminarul Teologic de la Kuopio în 1969. A  urmat  mai multe programe de master, la Institutul Sfântul Vladimir din Crestwood , New York, în 1972, și mai apoi la Munster în Germania și la Salonic. A  fost  hirotonit de Arhiepiscopul Pavaali din Carelia în 1972. a fost profesor la Seminarul Teologic din Kuopio și mai apoi lector universitar de teologie  la Facultatea din Joensuu. Până la numirea sa de către Consiliul Mondial al Bisericilor drept consultant pentru Balcani/1992-1997, a fost parohul Catedralei din Kuopio.
Părintele Matti Sidoroff a fost membru al Misiunii OSCE în Moldova în perioada 1999-2003 și 2004-2010.
Din 2010 slujește la Parohia Pitar Moș din București, cu binecuvântarea Preafericitului  Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.