Foișorul de Foc
12 February 2017
SANTA LUCIA – PERLA ANTILELOR MICI
12 February 2017

REVISTA LITERARĂ RADIO – SCRISORI CĂTRE MONICA

Despre SCRISORI CĂTRE MONICA, volum apărut la editura Humanitas, astăzi, la REVISTA LITERARĂ RADIO, de la ora 12:00, la Radio România Cultural.
O mamă ii scrie aproape zilnic fiicei sale pe care nu știe dacă o va mai întâlni vreodată. Suntem în România anilor 50. Mama se numește Ecaterina Bălăcioiu Lovinescu și este fosta soție a criticului literar E. Lovinescu. Au fost căsătoriți aproape două decenii și au avut un singur copil: pe Monica.  Din 1947, anul in care Monica Lovinescu pleacă la Paris cu o bursă, mama şi fiica nu s-au mai vazut niciodată, însă și au scris aproape zilnic. Pana în ziua in care Ecaterina Bălăcioiu Lovinescu a fost arestată și  condamnată la 18 ani de temniţă grea pentru „discuţii duşmănoase la adresa regimului democrat din RPR”. Despre aceste scrisori ale Ecaterinei Bălăcioiu Lovinescu către fiica sa, Monica voi vorbi în prima parte a Revistei Literare Radio de astăzi  cu Astrid Cambose, Gabriela Creția și Ioana Pârvulescu.
Și tot la Revista Literară Radio  de astăzi o vom asculta pe Monica Lovinescu despre uciderea în închisoare a mamei ei, într-un document sonor pe care l-am înregistrat la Paris, în anul 1996.