A II-a ediție a Zilei Copilului @Odeon
1 June 2019
DOCUMENTAR: Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – ediţia a VII-a (2 – 7 iunie 2019)
2 June 2019

Azi la Radio România Cultural: Românii in lume – George Banu

Duminica 2 Iunie ora 20.30

 In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 


“Ruinele teatrului, ruinele oraşului”, tema expoziţiei organizate de Institutul Cultural Român la Cvadrienala de Scenografie de la Praga

Institutul Cultural Român va reprezenta România, în perioada 6-16 iunie 2019, în calitate de partener strategic, alături de instituţii de prestigiu din Republica Cehă, la cel mai important eveniment cultural al anului 2019 desfăşurat în ţara de reşedinţă: Cvadrienala de Scenografie şi Spaţiu Performativ de la Praga 2019. Cea de-a XIV-a ediţie a Cvadrienalei – cea mai mare expoziţie de arhitectură teatrală şi scenografică din lume – va găzdui reprezentanţi ai peste 79 de ţări. Pe parcursul a zece zile se vor organiza 64 de expoziţii naţionale şi peste 600 de evenimente în peste 100 de locuri din centrul oraşului Praga, care vor atrage aproximativ 50.000 de vizitatori.

Cele două standuri ale României de la această ediţie a Cvadrienalei prezintă fragmente din opera unui mare scenograf român, Dragoş Buhagiar, şi proiectele celor trei secţii de scenografie de la universităţile din ţară – UNARTE, UNATC (ambele din Bucureşti) şi Universitatea de Artă Târgu-Mureş -, reunite în jurul unui motiv comun, “Ruinele teatrului, ruinele oraşului”, propus de curatorul standurilor, criticul de artă şi eseistul George Banu. Institutul Cultural Român a organizat cele două standuri dedicate artiştilor consacraţi şi, respectiv, tinerilor creatori, prin transpunerea reflexiei plastice a unui artist de excepţie, Dragoş Buhagiar, alături de creaţiile viitorilor scenografi. Opera studenţilor la arte incită prin maniera originală şi revelatoare de a reinvesti şi recicla ceea ce e ameninţat de dispariţie în peisajul urban românesc de astăzi.

“Poetica ruinelor e indisociabilă de melancolia europeană care şi-a descoperit modernitatea privind busturi invalide, coloane frânte, palate dărâmate. Melancolia a fost la originea Renaşterii şi şi-a dezvoltat în timp capacitatea de a reînvia mental universuri dispărute. Din această perspectivă putem explora universul eterogen expus de Dragoş Buhagiar ca pe o persistenţă poetică a ceea ce din opera lui continuă să existe în spectatorii de ieri şi îi invită pe cei de azi să o imagineze. O lume dislocată, unde visurile se pot naşte şi călătoriile se pot angaja”, a declarat criticul de artă George Banu, curatorul expoziţiei de la Praga.

ICR Beijing organizează evenimentul „Opera eminesciană văzută prin ochii tinerilor românologi“, o sesiune de comunicări științifice în cadrul căreia studenții de la Universitatea de Limbi Străine din Beijing și de la Universitatea de Studii Străine din Beijing vor prezenta lucrări despre opera lui Mihai Eminescu, la data de 5 iunie.

Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului. Trei concerte în cadrul Festivalului Internaţional „Zilele Muzicii Noi“Perioada: 7-9 iunie 2019Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Republica Moldova, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Compania Publică TeleRadio Moldova, continuă seria de concerte menite să pună în valoare creaţia compozitorilor români contemporani de pe ambele maluri ale Prutului şi să încurajeze colaborarea dintre artiştii din România şi Republica Moldova

Bienala Internațională de Pictură, Chișinău – 2019Perioada: 16 mai – 23 iunie 2019Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău susține, în calitate de colaborator tradițional, cea de-a șasea ediție a Bienalei Internaționale de Pictură din Chișinău, Republica Moldova, eveniment ce are loc în perioada 16 mai – 23 iunie, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” și Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.La Bienală expun artiști din 32 de țări, printre care se numără: România, Austria, Armenia, Belgia, Bulgaria, Cipru, Costa Rica, Coasta de Fildeș, Franța, Germania, India, Mozambic, Olanda, Polonia, Rusia, SUA.

ICR Lisabona organizează, la sediu, în data de 3 iunie, conferința „Relația corp-spațiu”, susținută de artistul vizual Alina Ușurelu și proiecția scurtmetrajului UP STAIRS (2016, regie Alina Ușurelu), urmată de o sesiune de Q&A.

ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, Ambasada României în Regatul Spaniei, Institutul Limbii Române prin Lectoratele de Limbă Română de la Universitățile din Lisabona și Granada, școlile portugheze în care se predă Cursul de limbă, cultură și civilizație românească și asociații de români din Portugalia și Spania organizează, în perioada 29 mai – 5 iunie, Festivalul Copilăriei în Peninsula Iberică.

Seria „Concertelor Enescu”: recital al pianistului Andrei LicarețICR Londra organizează, la sediu, un recital de muzică clasică susținut de pianistul Andrei Licareț, în data de 6 iunie.

Participarea României, în calitate de ţară invitată, la Festivalul de Film European de la Guanajuato (Festival Guanajuato Cine Europeo – GUCE)

Perioada: 3-9 iunie 2019

ICR New York, în colaborare cu Misiunea Permanentă ONU și Ambasada României la Washington, organizează, în perioada 4-7 iunie, trei concerte de muzică clasică susținute de pianista Rebeca Omordia și soprana Alexandra Coman.

„Reinventing Realism – New Cinema from Romania” – Festivalul de Film Românesc de la Washington, D.C. – ediția a II-aData: 31 mai – 17 iunie 2019ICR New York, în colaborare cu Ambasada Românei la Washington și cu National Gallery, organizează cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Românesc de la Washington. Prima ediție a Festivalului a avut loc în 2017, beneficiind de participarea unui public numeros și de o apreciabilă prezență în media.

Accademia di Romania din Roma, în colaborare cu Ambasada României în Italia și Asociația Culturală Proevent din Roma, cu ocazia exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, promovează cinematografia românească, prin organizarea evenimentului „Sulla cresta dell’onda” – Zilele Cinematografiei Române la Roma 2019. Evenimentul se va desfășura în perioada 6-9 iunie la Casa del Cinema din Roma și la Accademia di Romania.

Concert susținut de artiștii Alexandru Tomescu și Angela Drăghicescu la Oslo, cu ocazia încheierii Președinției României la Consiliul UEData: 4 iunie 2019ICR Stockholm, împreună cu Ambasada României în Regatul Norvegiei, doresc să marcheze încheierea deținerii Președinției Consiliului UE de către România în perioada ianuarie – iunie, printr-un recital de muzică clasică susținut de artiștii români de renume internațional, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu.

„Evrei români în literatura israeliană” – scriitorul Moshe Granot la „Cafeneaua Românească” de la ICR Tel AvivData: 6 iunie 2019Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă seria de evenimente organizate în limba ebraică și destinate descendenților evreilor originari din Români