Producții noi la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
17 February 2017
Azi la Radio România Cultural: Arte frumoase
18 February 2017

Texte şi pretexte – Invitat: istoricul Constantin Corneanu

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

În ediţia din 18 februarie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o promenadă intelectuală prin prezentul politicii internaţionale. Pretextul? În chip firesc, înfăţişarea lumii post-Obama, căci cîştigarea alegerilor prezidenţiale în Statele Unite ale Americii de către Donald Trump a schimbat complet perspectivele, expectanţele şi ţesătura viitorului mondial. Vom dezbate despre nou contextul intern şi internaţional laolaltă cu invitatul special al ediţiei, nimeni altul decît istoricul Constantin Corneanu.

Acesta este doctor în istorie și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”. A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”. Aria sa de expertiză include afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii și Victorie însîngerată. Decembrie 1989, dar şi numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu  producția de televiziune Balcanii în flăcări.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria universală, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 471 de ani se stingea la Eisleben, în Saxonia, marele reformator al creştinismului occidental, Martin Luther.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, monologul intitulat Tramvaiul şi interpretat de Dem Rădulescu.

Ilustrare vizuală: Costin Corneanu,  Martin Luther,  Dem Rădulescu, link you tube spre o secvenţă din filmul artistic din 2003 Martin Luther: https://www.yotube.com/watch?v=tOWfTjkJc48.