Azi la Radio România Cultural: Arte frumoase
22 April 2017
ARTA PE TREI PLANURI SUPRAPUSE PRACTICĂ | CURATORIAT | VIAȚĂ COTIDIANĂ, CEA DE-A TREIA CONFERINȚĂ ’’CE PUNEM ÎN RAMĂ?’’ DE LA ARCUB
22 April 2017

Azi la Radio România Cultural: Texte şi pretexte – Invitat special este istoricul de artă Adrian-Silvan Ionescu

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

În ediţia din 22 aprilie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, mai precis prin istoria modernă a artei picturale din ţara noastră. Invitatul special al ediţiei este istoricul de artă Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” de pe lîngă Academia Română, un eminent intelectual şi un personaj cultural de prim rang. Domnia sa a semnat cărţi şi albume memorabile, aşa cum sînt Regina Maria şi America, Cruce şi semilună: războiul ruso-turc 1853-1854 în chipuri şi imagini, Mişcarea artistică oficială în România secolului al XIX-lea, Moda românească (1790-1850) între Stambul şi Paris, cu desenele autorului şi Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc etc. Dincolo de aceste dimensiuni, Adrian-Silvan Ionescu este şi profesor universitar, predînd mai multe cursuri foarte apreciate la Universitatea Naţională de Arte, fiind, pe de altă parte, un cronicar şi un curator de expoziţii foarte activ. Fireşte, domnul Ionescu, mare iubitor de artă, este şi colecţionar, dar şi un plastician şi un fotograf talentat, aptitudinile actoriceşti nefiind chiar cele din urmă, căci a jucat în mai multe filme istorice. Între altele, este şi Preşedintele Asociaţiei „6 Dorobanţi”. Pentru meritele sale excepţionale, a primit Ordinul „Meritul Cultural” în rang de Cavaler şi a fost distins cu Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate”.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria universală, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 293 de ani, la 22 aprilie 1724, vedea lumina zilei la Könisberg, în Prusia Orientală, marele filosof iluminist Immanuel Kant, autorul trilogiei critice, o capodoperă a analizei fundamentelor gîndirii metafizice, morale şi estetice.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, momentul intitulat Purtătorul de cuvînt şi interpretat de Ileana Stana-Ionescu şi Alfred Demetriu.

Ilustrare vizuală:  Adrian-Silvan Ionescu,  coperte, portret Immanuel Kant,  Ileana Stana-Ionescu şi Alfred Demetriu, link you tube spre amplul interviu acordat de Adrian-Silvan Ionescu postului Trinitas TV pe tema picturii româneşti din veacul al XIX-lea, de la Aman la Nicolae Grigorescu:

https://www.youtube.com/watch?v=Uix29lKyB3A.