Izvoare de filosofie – Invitat: Vlad Niculescu-Dincă, profesor la Universitatea Leiden din Olanda (I)
13 October 2017
DOCUMENTAR: 95 de ani de la încoronarea lui Ferdinand I ca rege al tuturor românilor
15 October 2017

Texte şi pretexte – Reforma lutherană

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

În ediţia din 14 octombrie 2017a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vizităm un orizont istoric ce avea să schimbe pentru totdeauna lumea umană, civilizaţia şi cultura acesteia: Reforma lutherană. Despre actualitatea şi despre eficienţa, despre valorile, mutaţiile şi consecinţele acesteia vom discuta cu academicianul Răzvan Theodorescu, o personalitate de calibru indiscutabil a culturii naţionale actuale, un om cu o operă impresionantă, dar mai ales un personaj care a atins veritabila statură a înţeleptului, lucru rar într-un sistem cultural din ce în ce mai superficial şi mai apăsat de presiunea consumerismului şi a facilităţii.

Domnia sa ne va fi ghid prin istoria tumultuoasă a Reformei protestante, punct de pornire fiind faptul că la 31 octombrie 1517 Luther îşi publica celebrele 95 de teze privind critica fenomenului de corupţie ce cuprinsese Biserica Vaticană. Legenda spune că Martin Luther şi-a bătut în cuie documentul pe uşa Castelului din Wittenberg.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria universală, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că la 14 octombrie 1066 avea loc celebra bătălie de Hastings, în urma căreia Anglia avea să fie cucerită de normanzi şi pierdută de dinastia saxonă reprezentată de regele Harold al II-lea.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi scenetă comică excepţională din Arhiva de Aur a SRR, intitulată O mostră de gelozie, moment interpretat de Rodica Sanda Ţuţuianu şi Virgil Ogăşanu.

Foto: Razvan Theodorescu, tapiseria de la Bayeux, portret Martin Luther,  Rodica Sanda Ţuţuianu şi Virgil Ogăşanu, link you tube spre documentarul BBC dedicat bătăliei de la Hastings:

https://www.youtube.com/watch?v=Tec8vTnOCIE.