Când ceremonia bate omenia: scandal în jurul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu”
18 January 2019
Drept de autor: Retrospectiva anului literar 2018
19 January 2019

Texte şi pretexte – Invitat, Bogdan Brumă

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

În ediţia din 19 ianuarie 2019 a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, dar şi prin înţelepciunea lumii orientale, una care a dat omenirii un adevărat tezaur de valoare şi creativitate.

Invitatul special al ediţiei din 19 ianuarie a.c. este Bogdan Brumă, un specialist în ritualul zen, traducător al unui text fundamental publicat la Editura Herald din Bucureşti, Zen ‒ poarta autentică, de Maestrul Koun Yamada.

Beneficiind de o extraordinară experienţă de viaţă convertită în fapt spiritual şi terapeutic, Bogdan Brumă s-a specializat, între altele, în practica aikido tradiţional, avînd centura neagră cu cinci dani. Experienţa domniei sale ne poate fi de mare ajutor pe calea găsirii de sine şi a aflării armoniei lăuntrice.

Iată însă că Bogdan Brumă, fascinat de figura, opera şi învăţătura lui G.I. Gurdjieff, a găsit şi o altă cale de a invita pe cei doritori să descopere universul spiritual şi terapeutic născocit de marele iluminat: calea ficţiunii pilduitoare. Bogdan Brumă a publicat recent o a doua carte, intitulată Povestiri fantastice.

Factorul Psi, apărută la Editura Shah Publishing din Bucureşti. Autorul este convins că o apropiere ficţională de opera complexă a lui Gurdjieff poate fi de bun augur.

El afirmă: „Unul din cei care au dorit și au reușit să găsească surse autentice ale unor învățături antice, puse în slujba celor care au ales să caute o cale spre libertate, a fost și G.I. Gurdjieff.

Învățătura sa, de o complexitate aparte și conținând idei autentice și extrem de valoroase, se înscrie în marile tradiții ale omenirii, alături de alte nume care au încercat, fiecare în felul său, să aducă lumina cunoașterii în viața oamenilor.

Colecția noastră de povestiri fantastice încearcă, într-un mod mai puțin direct, să familiarizeze atît pe neinițiat cu elementele, conceptele și viziunea lui Gurdjieff, cît și să furnizeze cititorului  aflat deja pe o treaptă diferită a cunoașterii de sine un supliment pentru efortul personal spre cucerirea libertății interioare.”

La rubrica Respiro sportiv, cei doi realizatori aduc în discuţie un moment important al pasiunii pentru sportul alb: primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open.

Vom vorbi despre prima săptămînă a competiţiei, surprize, confirmări, evoluţii, partide memorabile şi prestaţia jucătorilor români.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria literaturii mondiale, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că la 19 ianuarie 1809, deci în urmă cu 210 ani  se năştea la Boston, Massachusetts, în Statele Unite, Edgar Allan Poe, prozator, poet şi eseist, părintele nuvelei fantastice şi gotice din America.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, momentul intitulat La ghişeu şi interpretat de Dem Rădulescu şi Cornel Vulpe.

Ilustrare vizuală:

Bogdan Brumă, coperte, Australian Open 2019, E.A. Poe, placa memorială E.A. Poe, Dem Rădulescu şi Cornel Vulpe, link you tube spre filmul lansării cărţii traduse de Bogdan Brumă, Zen ‒ poarta autentică, de Maestrul Koun Yamada:

https://www.youtube.com/watch?v=dmxaH98djS8.