Astăzi la Drept de autor scriitorul Caius Dobrescu
22 September 2018
In dialog cu scriitorul Caius Dobrescu şi traducătoarea Lidia Vianu, astăzi la Drept de autor
23 September 2018

Texte şi pretexte – Gurdjieff în literatură

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

În ediţia din 22 septembrie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, dar şi prin înţelepciunea lumii orientale, una care a dat omenirii un adevărat tezaur de valoare şi creativitate.

Invitatul special al ediţiei este Bogdan Brumă, un specialist în ritualul zen, traducător al unui text fundamental publicat la Editura Herald din Bucureşti, Zen ‒ poarta autentică, de Maestrul Koun Yamada. Beneficiind de o extraordinară experienţă de viaţă convertită în fapt spiritual şi terapeutic, Bogdan Brumă s-a specializat, între altele, în practica aikido tradiţional, avînd centura neagră cu cinci dani.

Experienţa domniei sale ne poate fi de mare ajutor pe calea găsirii de sine şi a aflării armoniei lăuntrice. Iată însă că Bogdan Brumă, fascinat de figura, opera şi învăţătura lui G.I. Gurdjieff, a găsit şi o altă cale de a invita pe cei doritori să descopere universul spiritual şi terapeutic născocit de marele iluminat: calea ficţiunii pilduitoare.

Bogdan Brumă a publicat recent o carte, intitulată Povestiri fantastice. Gurdjieff pentru începători, volumul I, apărută la Editura Shah Publishing din Bucureşti. Autorul este convins că o apropiere ficţională de opera complexă a lui Gurdjieff poate fi de bun augur. El afirmă: „Unul din cei care au dorit și au reușit să găsească surse autentice ale unor învățături antice, puse în slujba celor care au ales să caute o cale spre libertate, a fost și G.I. Gurdjieff. Învățătura sa, de o complexitate aparte și conținând idei autentice și extrem de valoroase, se înscrie în marile tradiții ale omenirii, alături de alte nume care au încercat, fiecare în felul său, să aducă lumina cunoașterii în viața oamenilor. Colecția noastră de povestiri fantastice încearcă, într-un mod mai puțin direct, să familiarizeze atît pe neinițiat cu elementele, conceptele și viziunea lui Gurdjieff, cît și să furnizeze cititorului  aflat deja pe o treaptă diferită a cunoașterii de sine un supliment pentru efortul personal spre cucerirea libertății interioare.”

La rubrica Respiro sportiv, cei doi realizatori aduc în discuţie un moment al pasiunii pentru sport a unui mare artist şi filosof: Albert Camus.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria culturii româneşti şi universale, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 60 de ani avea loc la Bucureşti premiera românească a operei Oedipe de George Enescu, pe data de 22 septembrie 1958.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, intitulat Gînduri despre femei, în care strălucesc Eugen Cristea, Valentin Teodosiu şi Dan Condurache.

Ilustrare vizuală: Bogdan Brumă,  coperte,  Gurdjieff,  Albert Camus,  George Enescu, afiş al premierei bucureşte a operei Oedipe, Eugen Cristea, Valentin Teodosiu şi Dan Condurache, link you tube spre un moment filmat la lansarea cărţii În căutarea fiinţei de Gurdjieff:

https://www.youtube.com/watch?v=rJe5Pcxpauo.