Urmele abandonului: cazul copiilor abandonați de părinții plecați la muncă în străinătate – InterActiv, 18 mai
17 May 2018
Sfârşitul democraţiei, de Dan Manolache
19 May 2018

Texte si pretexte – Invitat, academicianul Răzvan Theodorescu

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

În ediţia din 19 mai 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vizităm un orizont istoric ce avea să schimbe pentru totdeauna lumea umană, civilizaţia şi cultura acesteia: Reforma lutherană şi mai ales reacţia la aceasta, Contrareforma.

Despre actualitatea şi despre eficienţa, despre valorile, mutaţiile şi consecinţele acesteia din urmă vom discuta cu academicianul Răzvan Theodorescu, o personalitate de calibru indiscutabil a culturii naţionale actuale.

Pe 22 mai anul curent domnia sa va împlini 79 de ani, prilej cu care îi dorim „La mulţi ani! ”, sănătate şi putere de muncă.  Răzvan Theodorescu este un om cu o operă impresionantă, dar mai ales un personaj care a atins veritabila statură a înţeleptului, lucru rar într-un sistem cultural din ce în ce mai superficial şi mai apăsat de presiunea consumerismului şi a facilităţii. Domnia sa ne va fi ghid prin istoria tumultuoasă a Contrareformei catolice, punctînd cu subtilitate aspectele, episoadele şi personajele semnificative.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ al istoriei universale, căci la 19 mai 2018 se împlinesc 375 de la marea bătălie de la Rocroi, în urma căreia armata franceză, condusă de ducele d’Enghien, a reuşit să triumfe în faţa trupelor spaniole, întrerupînd o dominaţie militară continentală de aproape un veac.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul interpretat de Dem. Rădulescu şi intitulat Recurs.

Ilustrare vizuală: Răzvan Theodorescu,  coperte, imagini din vremea Contrareformei, imagini din bătălia de Rocroi,  Dem. Rădulescu, link you tube spre scena bătăliei de la Rocroi din filmul Alatriste:

https://www.youtube.com/watch?v=CTYuYxmICGo.