Azi la Radio România Cultural: Arte frumoase – O expoziţie radiofonică
25 February 2017
Azi la La Radio România Cultural: Cu…minte de weekend
25 February 2017

Texte si pretexte – Invitat: psihanalistul şi profesorul universitar Lavinia Bârlogeanu

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

În ediţia din 25 februarie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o aventură intelectuală prin cosmosul psihanalizei arhetipale. Pretextul? În chip firesc, o carte, mai multe cărţi, o întreagă colecţie a Editurii Nemira din Bucureşti, cea inspirat denumită „Philemon”. La limită, şi această colecţie nu este altceva decît un pretext, unul strălucit, pentru a provoca şi delecta publicul avizat, dar şi pe cel neofit, să citească din opera lui Carl Gustav Jung şi interpretarea acesteia de către varii comentatori. La fel de complexă şi derutantă ca şi viaţa sufletească a omului, opera jungiană fascinează dar şi induce perplexitate. De aceea, este nevoie de ghizi competenţi, iubitori şi dăruiţi. Invitatul ediţiei este un personaj care posedă fără doar şi poate aceste calităţi: psihanalistul şi profesorul universitar Lavinia Bârlogeanu, coordonatorul colecţiei „Philemon”. Domnia sa ne va vorbi despre biografia şi dezvoltările conceptuale jungiene, aşa cum se reflectă acestea în opera marelui analist elveţian, dar şi în comentariile şi interpretările altor specialişti, în cărţi precum Arhhetonul, Jung îndrăgostit de suflet şi Diavolul în viziuni, poveşti şi vise de Lavinia Bârlogeanu, Calea transformării după Jung şi alchimie, Visele şi viaţa de Étienne Perrot, dar şi Puer Aeternus de Marie-Louise von Franz.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria teatrului universal, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 310 de ani se năştea laVeneţia marele autor de comedii Carlo Goldoni.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, sceneta intitulată La ghişeu şi interpretat de Dem Rădulescu şi Cornel Vulpe.

Ilustrare vizuală: Lavinia Bârlogeanu, Carl Gustav Jung,  imagine Carlo Goldoni,  Dem Rădulescu şi Cornel Vulpe, link you tube spre un fragment dintr-un interviu din 1959 cu C.G. Jung despre Sine şi Dumnezeu:

https://www.youtube.com/watch?v=fccWmQ5cSpQ.