Verdun – “En passant par la Lorraine avec mes sabots…!, de Dan Manolache
23 February 2019
Idei în nocturnă- Pagini de Istorie – Altfel despre trecut
26 February 2019

Texte şi pretexte: KGB şi Securitatea lui Ceauşescu

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

În ediţia din 23 februarie 2019 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un eveniment de intelligence cu amplă bătaie politică, unul care a marcat destinul României după decembrie 1989. Este vorba despre relaţiile, aparent de colaborare, în realitate foarte tensionate, dintre Securitatea lui Nicolae Ceauşescu şi KGB-ul sovietic.

Despre semnificaţia, contextul, consecinţele şi ecourile de azi ale acelui eveniment extrem de sofisticat vom dezbate cu ajutorul invitatului special al ediţiei, istoricul Constantin Corneanu. Acesta este doctor în istorie, președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” şi director-adejunct al  Institutului Revoluţiei Române din decembrie 1989. A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”. În prezent este muzeograf la Foişorul de Foc. Aria sa de expertiză include afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrarea Sub povara marilor deciziiși Victorie însîngerată. Decembrie 1989, dar şi numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu  producția de televiziune Balcanii în flăcări.

În cadrul rubricii Respiro sportiv, vom discuta în marginea scrisorii deschise adresate de fosta glorie fotbalistică argentiniană Diego Armando Maradona tenismanului Juan Martín del Potro, după victoria Argentinei în Cupa Davis la Zagreb, contra Croaţiei, în 2016.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria muzicii universale, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că în urmă cu 334 de ani, la 23 februarie 1685, se năştea la Halle, în ducatul Magdeburgului, genialul compozitor german Georg Friedrich Haendel, cel care avea să devină unul dintre giganţii muzicii baroce europene.

În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi monologul comic intitulat Despre papagal, în care străluceşte regretatul Dumitru Furdui.

Foto: Constantin Corneanu.