Azi la Radio România Cultural: IClasă
16 September 2016
Târgul „Gaudeamus Carte Şcolară” îşi aşteaptă vizitatorii în Piaţa Universităţii
17 September 2016

Texte şi pretexte – realitatea de dincolo de aparenţe

cu Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

sîmbătă, 17 septembrie 2016, ora 12.00

În ediţia din 17 septembrie 2016 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să intersectăm un orizont intelectual ce face atingere directă istoriei universale: realitatea de dincolo de aparenţe. Este vorba despre consemnarea dialogală, despre metafizica relaţiei epistolare, despre corespondenţa marilor scriitori. Pe seama acestui registru cultural vom discuta cu scriitorul Vlad Russo, traducător al epistolarului semnat de Giuseppe Tomaso di Lampedusa, Călător prin Europa (1935-1930). Aristocratul italian, duce de Parma şi prinţ de Lampedusa, care se autodfinea ca un „om al tainelor”, a călătorit prin Europa deceniului trei al veacului trecut călăuzit de o inspiraţie livrescă, volumele şi culturile fiindu-i ghizi de neoprit. El descoperă o altă Europă, indiferent că este vorba despre Paris, Londra, Berlin sau ţările baltice.

În cadrul rubricii Arheologie muzicală, astăzi îl aniversăm pe marele interpret şi compozitor american Hiram King Hank Williams, de la a cărui naştere se împlinesc la  17 septembrie a.c. 93 de ani, acesta văzînd lumina zilei în 1923 la Mount Olive, în statul Alabama, Statele Unite ale Americii. Hank Williams, artist foarte personal, a compus în special muzică de tip country, celebrînd viaţa cowboy-lor şi melancolia unei lumi pe cale de extincţie.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria literaturii române, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de George Bacovia, marele poet al depresiei, cel de la a cărui naştere celebrăm în ziua de 17 septembrie a.c 135 de ani.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi o schiţă comică excepţională din Arhiva de Aur a SRR, în care străluceşte regretatul Dem. Rădulescu, zis şi Bibanu’, artistul de la a cărui dispariţie se împlinesc pe 17 septembrie a.c. 16 ani.

Link you tube spre piesa interpretată de Hank Williams, Kaw Liga: https://www.youtube.com/watch?v=i_c1A8tmHuI.