Bob Dylan a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură (fișă biografică)
13 October 2016
TIMPUL PREZENT ÎN LITERATURĂ – Critici și bloggeri literari
14 October 2016

VOCILE MEMORIEI cu ANCA MATEESCU si EUGEN LUCAN

Scriitorul italian DARIO FO  a încetat din viață astăzi.  Renumit pentru satirele sale politice din piese de teatru precum ”Moartea accidentală a unui anarhist”, Dario Fo a câştigat premiul Nobel pentru literatură in  anul 1997. Matteo Renzi, prim-ministrul Italiei, care a fost la rândul său o ţintă a ironiilor scriitorului italian, a publicat un mesaj în care şi-a exprimat regretul faţă de decesul scriitorului. ”Odată cu moartea lui Dario Fo, Italia a pierdut unul dintre cei mai mari protagonişti din universul teatrului și al culturii” a spus Matteo Renzi.
 Dario Fo  implinise  in aceasta   primavara 90 de ani, i- a aparut in Italia o carte chiar anul acesta (“Un țigan campion de box sfidează nazismul”) si anul trecut, in 2015,  publicase o carte despre uciderea muncitorului  roman Ion Cazacu, o carte scrisa impreuna cu  Florina Cazacu, fiica vicitmei .  
Cel mai recent volum tradus în limba română semnat de  Dario Fo este ”Fiica papei” apărut la sfârșitul lunii septembrie, la editura Humanitas Fiction, un volum în care scriitorul aduce în prim plan una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei, Lucrezia Borgia. Dupa lansarea volumului, am stat de vorba cu Vlad Russo, traducatorul cartii.
 
Si tot la VOCILE MEMORIEI de astazi puteti asculta un poem al scriitorului italian  EUGENIO MONTALE, laureat al premiului Nobel pentru Literatura in anul 1975. 
Traducatorul VLAD RUSSO despre scriitorul  DARIO FO: