“Locuri şi sunete ale Micii Uniri. Cotrocenii secolelor XVIII – XIX. De la mănăstirea Cantacuzină, la reşedinţa domnească a lui Alexandru Ioan Cuza” la Muzeul Naţional Cotroceni
21 January 2017
A încetat din viață Janina Ianoși (12 iulie 1930, București – 21 ianuarie 2017, București)
21 January 2017

Născut în România – Invitată Gina Adam, dr. în inginerie electrică și ingineria calculatoarelor

Invitată Gina Adam, dr. în inginerie electrică și ingineria calculatoarelor – doctorat luat la Universitatea California din Santa Barbara, Statele Unite -, cercetător post doctoral la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Microtehnologie, IMT din București, unde a venit în toamna anului trecut cu o bursă Marie Curie.

Născută în Ploiești, Gina si-a descoperit pasiunea pentru știință în clasa a 7-a la scoala nr. 15 (actuala Scoala Mihai Eminescu) din localitate cu ajutorul doamnei profesoare de chimie, Cecilia Vasile.

Și-a făcut planuri mari când a obținut calificarea în clasa a 8-a la olimpiada națională de chimie. N-a reușit să obțină rezultatele pe care și le-a propus și, într-un moment de ambiție, dup cum singură mărturisește, s-a reorientat spre fizică, matematică și limbi străine. Asa a ajuns la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, Sectia în limba germană de la Universitatea Politehnica din București, specializarea electronică aplicată. A găsit și aici un mentor de nădejde în profesoara Dr. Mihaela Albu, care i-a sugerat să aplice pentru bursa GE Foundation Scholar Leaders în anul II de facultate.

Obținerea acestei burse avea să fie decisiva pentru Gina. Desi avea rezultate academice bune, totusi electronica aplicată nu o pasiona așa cum o pasionase cândva chimia. A aflat de la un coleg de domeniul micro si nanotehnologiei, un domeniu multi disciplinar ce îmbină fizica, stiinta materialelor, chimie si electronică.

În anul III și-a folosit finantarea obtinuta prin bursa GE Foundation pentru a participa la un seminar în nanotechnologie organizat la Universitatea din Twente. Acela a fost momentul în care s-a reorientat către domeniul nanoelectronicii.

În anul IV a obținut bursa Fulbright Science and Technology Award, oferită de U.S. Department of State și care finanța 3 ani de studii doctorale la o universitate din S.U.A. A ales să studieze matrici de comutatoare resistive, clasă noua de componente nanoelectronice, la University of California, Santa Barbara în grupul profesorului Dr. Dmitri Strukov. Aceste componente au potentiale aplicatii în implementarea în hardware a circuitelor de tip neuromorfic, circuite pe bază de neuroni si sinapse artificiale capabile să proceseze o cantitate foarte mare de informatie și să ”învețe” să execute anumite tipuri de probleme, precum recunoastere vizuală, procesare de limbaj natural, etc. (pentru pasionați, detalii pe  http://www.news.ucsb.edu/2015/015416/artificial-brain-important-step).

După terminarea doctoratului, la sfârsitului lui 2015, Gina s-a reîntors în Ploiesti, unde se bucură ”de timpul petrecut cu părinții” – declarația Ginei – și de unde face naveta în fiecare zi la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare în Microtechnologii (IMT Bucuresti), unde lucrează în grupul Dr. Alexandru Muller, cu un grant postdoctoral  Orizont 2020 Marie Szlowska Curie, finantat de Comisia Europeana. Acest proiect combină domeniul comutatoarelor rezistive,  în care s-a specializat la doctorat, cu un domeniu de expertiză al grupului, comutatoare microelectromecanice (http://www.imt.ro/selectX/ )

O poveste frumoasă despre pasiunea pentru cercetare astăzi, de la ora 16.00, numai pe Radio România Cultural, la emisiunea  ”Născut în România”, redactor Corina Negrea