Idei în nocturnă – Izvoare de filosofie: Există o etică a hackerilor?
24 February 2017
“ANGLO-LOGOS[…]”/IV/ -24 FEBRUARIE, 2017
24 February 2017

Bacteria sublimă – Interviu cu Anna Dumitriu

”Eu mă consider în primul rând artist. Privesc lucrurire dintr-o perspectivă estetic artistică, nu sunt om de știință, dar lucrările mele inglobează știința.”
Astfel se recomandă Anna Dumitriu, iar lucrările ei fac parte din acea categorie numită ”bioartă”. 
Poartă nume românesc dar este britanică. A studiat pictura la Universitatea de Arte din Londra după care a avut colaborări cu cercetători în microbiologie,  încă din 1996 când a absolvit masterul. De 14 ani  lucrează alături de specialiști în laborator și a învățat o mulțime de lucruri despre bacterii, biologie, biochimie,  ingineria genetică, făcând experimente alături de cercetătorii în microbiologie.  A făcut observații alături de ei și a folosit în lucrările sale bacteriile și ingineria genetică atât ca mediu  de expresie cât și ca subiect în egală măsură. A îmbinat experimentele de laborator cu  tehnicile artistice de sculptură, gravură, pictură sau  broderie.
Anna Dumitriu  ne face să explorăm relația noastră cu această lume biologică microsopică pe care ea o numește ”sublimă”. Are numeroase expoziții internaționale de profil la Muzeul Picasso  din Barcelona, Galeria Științei  din Dublin, Muzeul de Artă Contemporană din Taipei, și Muzeul Victoria și Albert din Londra. Lucrările ei se află în câteva mari colecții publice înclusiv în Muzeul Științei din Londra și Eden Project.