“Venom – Let There Be Carnage” regizat lui Andy Serkis, sequel cu un antierou Marvel perfect interpretat de Tom Hardy – de Michaela Platon
15 October 2021
DUNE- al lui Denis Villeneuve- creaţie epică în imagini halucinante ale unor lumi imaginare – de Michaela Platon
22 October 2021

Băiatul de acvariu, o povestire pentru orice vârstă

”Băiatul de acvariu” de Lisa Thompson, carte apărută la Editura Arthur invită cititorul într-un univers pe cât de interesant și frumos, pe atât de problematic. Cartea face parte din Colecția Smart Blue și propune ”povestea băiatului din vecini”, Matthew Corbin. ”Pentru mulți, chiar și pentru familie, este un ciudat: e obsedat să nu se murdărească și repetă cu îndârjire anumite acțiuni”. Problemele adolescentului, ale familiei și ale locuitorilor cartierului în care are loc acțiunea sunt surprinse atât de bine, într-o scriere elegantă și într-un stil bine susținut, încât lectura ne captivează cu totul. Dincolo de plăcerea cititului, cartea îl prezintă pe Matthew Corbin care suferă de tulburare compulsiv-obsesivă și astfel, empatizând cu suferința sa -avem șansa de a înțelege ce se petrece în sufletul unui adolescent. The Guardian apreciază această carte ca fiind ”bine gândită, emoționantă, ar putea să îi ajute pe cei care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă să se simtă mai puțin singuri – și să-i ajute pe alții să înțeleagă impulsurile din spatele dureroaselor acțiuni repetitive.”

Personajele sunt fascinante, iar relațiile dintre ele se conturează extrem de bine încă din primele pagini ale povestirii. Avem de la începutul cărții personaje pe care le îndrăgim, altele pentru care avem rețineri și personaje care ne sunt fără doar și poate antipatice.

”Băiatul de acvariu” de Lisa Thompson se citește cu sufletul la gură; încurajează și susțin lectura desigur și traducerea din engleză a Iuliei Arsintescu și cele câteva ilustrații realizate de Mike Lowery, deschizătoare de capitole. Cartea ”Băiatul de acvariu” este alcătuită din 38 de capitole și fiecare deschide o altă ”ușă” în descoperirea și în aprecierea relațiilor dintre oameni. Nu cu toții și mai ales nu întotdeauna suntem echilibrați sau plăcuți pentru ceilalți, iar toleranța nu este doar un concept care ar trebui să rămână rupt de realitate.

Cartea ”Băiatul de acvariu” ne invită să reflectăm asupra noastră, iar faptul că se adresează adolescenților ne dă o speranță în plus; că cei care vor citi cartea vor simți nevoia să fie mai buni și mai drepți cu cei din jurul lor.

”Băiatul de acvariu” este cartea de debut a Lisei Thompson și a fost publicată în Marea Britanie în 2017.

 

Realizatoare Roxana Păsculescu