“Enescu Forever” online de la Palatul Tinerimea Română
4 May 2021
Recomandări culturale – miercuri, 5 mai 2021
5 May 2021

Benzile desenate – portaluri comice, dramatice, romantice – actuale și deseori revelatoare

Conectat la lumea benzilor desenate din Cehia și din România, Centrul Ceh ne invită la un nou eveniment dedicat celei de-a noua arte, care, de data aceasta, îi scoate la lumină pe cei mai importanți artiști contemporani din domeniu. Expozița va fi deschisă de joi 6 mai, de la ora 18:00, până pe 4 iunie 2021.

Este prima dată în istoria benzilor desenate cehe când industria se dezvoltă atât de dinamic și pentru o perioadă atât de lungă, fără influențe din exterior. Drept urmare, în ultimele două decenii, scena locală a asistat la două valuri de artiști care au avut ocazia să creeze și să publice în mod liber. Situația lor a fost oarecum restricționată de dimensiunea pieței cehe și de faptul că a existat o întrerupere atât de lungă a tradițiilor locale; cu toate acestea, benzile desenate cehe sunt mai diverse ca niciodată și își sărbătoresc primele succese internaționale.

Benzile desenate cehe: aici și acum trece în revistă creatori ce îmbină zona mitică a legendelor cehe cu structura clasică de bildungsroman, omagierea unor figuri istorice, documentarea unor fresce sociale, dar și a unor evenimente traumatizante la nivelul individului sau al societății, punând sub lupă toate aceste trăiri printr-o miriadă de stiluri vizuale, originale sau cu influențe vestice sau asiatice.

Cele două valuri de artiști ce s-au făcut remarcate în ultimele două decenii au ridicat, astfel, oglinzi către societatea cehă și le-au transformat în portaluri comice, dramatice, romantice, mai aproape de real sau de fantastic, menținându-se actuale și adeseori revelatoare.

Evenimentul se va desfășura în conformitate cu normele de prevenire a răspândirii Covid-19. Un număr limitat de persoane va avea acces în sală în același timp, masca de protecție este obligatorie, iar accesul se face doar după luarea temperaturii.