Zhangye National Geopark -Munții curcubeu ai Chinei
25 July 2017
ARABIA SAUDITĂ
29 July 2017

Bilet de îmbarcare spre… Băile Herculane şi apoi către Arabia Saudită, la Dammam…

Pe la 1889 în presa vremii apărea următorul articol: „Sesonul în băile erculane de lângă mehadia s’a deschis solemn în 16 maiu nou. Curăţenie ce esemplara, iluminarea electrică, renovarea fundamentală a tuturor edificiilor şi splendida lor instruire internă eserceză asupra cercetărilor acestor băi o impresiune binefăcătoare şi impunătoare. Sub astfel de îngrijiri aceste băi vestite pentru puterea lor vindecătoare negreşit că vor lua avânt măreţ în proximu’ viitoriu.” Şi aşa a şi fost !

Într-adevăr începând cu 1889 staţiunea cunoaşte o perioadă de aflux turistic iar perioada interbelică a fost una importantă pentru staţiune. O coborâre în istorie şi poveşti cu scriitori şi oameni politici care au fost în vacanţă la Băile Herculane – aceasta este oferta de azi.

* * *

Destinaţia pe care am ales-o imediat după ce trecem graniţa României, este una mai puţin accesibilă: Arabia Saudită. De la început trebuie spus că aici, totul este ghidat după un cod strict islamic, moral şi cultural, iar cei care îşi doresc să viziteze oraşele saudite, sunt obligaţi să respecte o serie de reguli în timp ce explorează obiectivele turistice, atât antice cât şi moderne. În plus, există anumite zone, în care femeilor le este interzis să intre neînsoţite  de un bărbat.

Respectând condiţiile impuse, pentru început vom face cunoştinţă cu ceea ce înseamnă Arabia Saudită, istoric şi cultural. După care, ne luăm ca ţintă a destinaţiei, oraşul Dammam, un loc deosebit de bogat în petrol, din care însă nu lipsesc atracţiile turistice şi istorice. Urmând ca în ediţiile viitoare să vizităm capitala Riyadh, iar mai apoi oraşele Djedda (Jeddah), Mecca şi Medina.

* * *

Vă aşteptăm astăzi, 29 iulie, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.