Eminescu și Lipatti, de Ziua Culturii Naționale, la Sala Radio
13 January 2017
Arte frumoase – « Vocile Artei Moderne »
14 January 2017

Bilet de îmbarcare spre… Bistriţa Năsăud şi apoi către Iran, la Teheran…

Casa Memorială Liviu Rebreanu de la Prislop (azi localitatea poartă numele acestuia) este cea în care scriitorul, şi-a petrecut o parte din anii tinereţii, ani decisivi pentru cariera sa literară. Este casa în care a locuit între eroii săi din roman, întrucât părinţii, fraţii şi oamenii de aici se regăsesc în mare parte în volumul „Ion”, cel dintâi roman al scriitorului, şi i-au servit drept modele în multe dintre operele sale. În ultimul episod dedicat Bistriţei meregm aşadar acasă la Liviu Rebreanu.

* * *

După ce părăsim teritoriul României, destinaţia de astăzi a călătoriei noastre în jurul lumii, este Orientul Mijlociu, între Golful Oman, Golful Persic şi Marea Caspică. Mai precis, vom merge (desigur pe calea undelor) în Iran – moştenitorul bogatelor tradiţii ale Imperiului persan, unde vom rămâne ceva mai multă vreme. Pentru început o să ajungem în capitala Teheran, cel mai mare oraş al ţării. Aici vom trece în revistă principalele atracţii turistice şi istorice, şi vom gusta câteva din delicioasele bucate iraniene. După care, mâine ne vom îndrepta spre Mashhad şi vom face cunoştinţă cu Shiraz (localitatea natală a unor faimoşi poeţi persani, precum Hafez sau Sa’di), urmând ca în ediţiile viitoare să cunoaştem şi alte locuri minunate.

* * *

Vă aşteptăm astăzi 14 ianuarie 2017, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.