DOCUMENTAR: Catedrala Patriarhală – unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult din ţară închinate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena
7 May 2019
Bilet de îmbarcare spre… Câmpulung Moldovenesc şi apoi către Rusia, la Sankt Petersburg…
12 May 2019

Bilet de îmbarcare spre… Câmpulung Moldovenesc şi apoi către Rusia, la Sankt Petersburg…

În 1895 se înfiinţează Şcoala de arte şi meserii din Câmpulung Moldovenesc cu limba de predare în limba română, singura şcoală medie de atunci pentru cei aproape un milion de români din Bucovina. Scopul deschiderii acestei unităţi de învăţământ a fost crearea unei industrii a lemnului în sudul Bucovinei valorificând în mod superior masa lemnoasă din acest ţinut. Mergem azi să vizităm o colecţie extrem de fotogenică, mergem la casa cu linguri la ferestre, la Muzeul lingurilor Ioan şi Elisabeta Ţugui.

* * *

În călătoria noastră de astăzi în jurul lumii, ne îndreptăm, spre Rusia, mai precis în delta fluviului Neva, la Sankt Petersburg – pe care Dostoievski îl descrie drept „cel mai pragmatic oraş din lume”. Cunoscut şi sub denumirea de Petrograd sau Leningrad, Sankt Petersburg a fost întemeiat de către ţarul Petru cel Mare. Ajunşi aici, vom rămâne timp de două zile. Pentru început o să încercăm să aflăm o parte din povestea sa, iar apoi vom trece în revistă principalele obiective istorice şi turistice, pentru ca în final să poposim la Ermitaj – cel mai mare muzeu de istorie şi artă din Rusia şi unul dintre cele mai de seamă din întreaga lume.

Dacă în trecut Sankt Petersburg a fost (pentru o anumită perioadă) capitală a Imperiului rus, în prezent aşezarea este a doua metropolă a Rusiei (după Moscova), cu monumente incluse de UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial.

* * *

Vă aşteptăm astăzi, 11 mai 2019, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.