Bilet de îmbarcare spre… Turcia, la Ankara
11 July 2020
Bilet de îmbarcare spre… San Marino
18 July 2020

Bilet de îmbarcare spre… către Turcia, în oraşul lui Atatürk pentru a vizita Anıtkabir

duminică, 12 iulie, de la 13,44

Ankara, capitala Republicii Turcia, situată în centrul Provinciei Anatolia, este o metropolă impresionantă, unde modernul îşi dă întâlnire cu trecutul. Un adevărat muzeu în aer liber, o aşezare plină de culoare, care oferă vizitatorilor săi, peisaje deosebite şi o multitudine de atracţii turistice.

* * *

Ankara contemporană, este însă înainte de toate, oraşul lui Mustafa Kemal (numit de popor Atatürk), care a trăit şi a guvernat aici. Fapt pentru care, un obiectiv de o mare importanţă pentru aşezare, atât istoric cât şi turistic, îl reprezintă Anıtkabir, locul unde se află mausoleul dar şi un muzeu dedicat lui Mustafa Kemal, întemeietorului statului turc, primul preşedinte al Republicii Turcia, dar şi unul dintre marii comandanţi militari ai secolului al XX-lea.

* * *

De numele lui Mustafa Kemal, se mai leagă şi o serie de reforme, independenţa ţării fiind doar începutul schimbărilor profunde, pe care acesta le-a instituit. Astfel, legile religioase islamice au fost desfiinţate şi a fost început un program de dezvoltare economică. Însă una dintre cele mai mari provocări ale sale, a fost reformarea limbii, în anul 1928 abolind scrierea arabă şi a introducând alfabetul latin. 

O altă iniţiativă a lui Mustafa Kemal a fost ca învățământul elementar să devină obligatoriu. Nu au fost uitate nici femeile turce, care au fost încurajate să să-şi dezvolte educaţia şi să poarte îmbrăcăminte modernă.

Turcia a fost şi rămâne o naţiune musulmană, dar populaţiei îi sunt permise şi aderarea la alte religii. Fapt pentru care, astăzi, Turcia este cea mai modernă şi cea mai occidentalizată dintre toate naţiunile musulmane. Şi asta, mulţumită lui Atatürk.

* * *

Anıtkabir, locul unde este înmormântat Mustafa Kemal – Atatürk, se găseşte pe o colină numită Anıttepe şi a fost realizat în urma unui concurs naţional organizat de guvernul turc pentru crearea unei construcţii grandioase în onoarea fondatorului Turciei moderne. Cei ce l-au conceput, au fost arhitecţii Emin Halid Onat şi Ahmet Orhan Arda.

* * *

Alături de Atatürk, la Anıtkabir mai este îngropat şi İsmet Inönü, cel care a format primul guvern al Republicii Turcia, la 30 octombrie 1923, devenind astfel primul prim-ministru al ţării.

Din anul 1938, İsmet Inönü a ajuns cel de-al doilea preşedinte al Turciei, pe care a condus-o până în 1950. Despre el mai putem spune că şi-a servit ţara în timpul Războaielor Balcanice şi Primul Război Mondial, devenind un apropiat al lui Mustafa Kemal. De asemenea, İsmet Inönü a reprezentat Turcia la Conferinţa de la Lausanne din 1923 şi a instituit pentru prima dată în 1950, alegeri generale libere în Turcia. Mormântul său se găseşte în faţa mausoleului lui Atatürk.

* * *

Revenind la Anıtkabir, trebuie precizat faptul că pe lângă statutul de monument, acesta mai are şi o funcţie protocolară, întrucât fiecare oficial străin, trebuie să treacă pe aici în timpul vizitei sale, pentru a depune flori la mausoleu şi să semneze în cartea de onoare. Cu ocazia Zilei Naţionale a Turciei, preşedintele republicii ajunge şi el aici, pentru a inaugura începutul festivităţilor.

Înconjurat de Parcul Păcii (creat din plante ornamentale şi copaci aduse din întreaga lume), Complexul de la Anıtkabir, pe lângă mausoleu, cuprinde şi o serie de grupuri statuare, dar şi zece turnuri, situate într-un aranjament simetric. Acestea din urmă, simbolizează idealurile care au influenţat naţiunea turcă şi crearea republicii, cum ar fi de exemplu: independenţa, libertatea, victoria, pacea sau reformele. Iar pe pereţii turnurilor, pot fi văzute numeroase citate ale lui Mustafa Kemal – Atatürk, ce corespund simbolului fiecăruia.

* * *

Anıtkabir, mai deţine de asemenea o bibliotecă (specializată pe probleme ce ţin de lupta naţională şi reforme), precum şi un muzeu. Muzeul de la Anıtkabir, a fost deschis în anul 1960, iar dacă îi veţi trece pragul veţi găsi articole personale ale lui Mustafa Kemal, garderoba şi unele dintre darurile care le-a primit de-a lungul timpului. Tot aici sunt expuse şi decoraţiile sale.

* * *

Aşadar, dacă vreţi să vizitaţi Ankara şi vă doriţi să ajungeţi la Anıtkabir, trebuie să ştiţi că acesta este deschis în fiecare zi, între orele 9 – 17 (16 în timpul iernii). La prânz, se închide vreme de o oră, de la 12 la 13. Intrarea este gratuită.

* * *

Locul ales pentru viitorul mausoleu al lui Atatürk, a fost cunoscut mai înainte de-a i se spune Anıttepe, drept Rasaltepe (Dealul Observatorului), fiind o locaţie centrală din Ankara, ce poate fi zărită din toate părţile oraşului. Construcţia Anıtkabir-ului, care a cuprins mai multe etape, a durat nouă ani, începând în ziua de 9 octombrie 1944 şi finalizându-se pe 1 septembrie 1953. Cât despre materialele folosite (printre care marmură roşie, albă, neagră şi verde), putem să vă spunem că au fost aduse din diferite zone ale Turciei, cum ar fi Kayseri, Çankırı, Hatay, Bilecik (Bilegik), Çanakkale, Afyon ori Adana.

* * *

Din punct de vedere arhitectural, Anıtkabir poartă amprenta „Erei celei de-a doua arhitecturi naţionale”, cuprinsă între anii 1940 – 1950, când au fost ridicate clădiri monumentale, simetrice, din pietre tăiate. Pe lângă aceste caracteristici, la mausoleu se disting şi elemente ornamentale întâlnite în perioada selgiucă şi otomană. Întreg Complexul de la Anıtkabir, cuprinde mai multe părţi. Prima dată se ajunge pe Drumul Leilor (o pasarelă pietonală flancată pe ambele părţi de 12 perechi de lei hitiţi, ce simbolizează puterea şi pacea dar şi cele 24 de triburi care ar stat la baza formării poporului turc).

* * *

Demn de semnalat este faptul că aleea de pe Drumul Leilor este pavată cu dale, care sunt puse intenţionat la înălţimi variate, acest lucru fiind mascat de gazonul dintre ele. De aceea, sfatul nostru este să fiţi atenţi pe unde păşiţi, ca să nu vă împiedica. S-a ales această soluţie, pentru a avea mereu privirea aţintită în jos, la picioare, fiindcă se spune că nu poţi merge spre mormântul lui Atatürk, privind mândru în faţă.

La capătul Drumului Leilor, se ajunge în Piaţa de Ceremonie, ce poate găzdui până la 15.000 de persoane. Ea este acoperită cu travertin de mai multe culori (o rocă sedimentară poroasă de calcar), imitând astfel 373 de modele de covoare turceşti.

După ce aţi trecut şi de Piaţa de Ceremonie, vă aşteaptă o serie de trepte impozante, care vă vor conduce către mausoleu. Uşile de bronz ale acestuia, se deschid în Sala de Onoare, unde se găseşte un sarcofag simbolic al lui Mustafa Kemal – Atatürk. Fiindcă în realitate, trupul său este îngropat în pământ, la un nivel mai jos, într-o cameră specială.

* * *

Camera în care se găseşte adevăratul mormânt al lui Atatürk, are un plan octogonal iar plafonul este piramidal, decorat cu mozaicuri în modele geometrice, aici întâlnindu-se şi elemente de arhitectură selgiucă şi otomană. În mijloc se află sarcofagul de marmură, poziţionat cu capul în direcţia Mecca. El este înconjurat de mai multe pahare din alamă, care conţin pâmânt din toate provinciile turceşti.

* * *

Mustafa Kemal (numit de popor din 1934 şi Atatürk), a încetat din viaţă la ora 9,05 în ziua de 10 noiembrie 1938, la Istanbul în Palatul Dolmabahçe. După ce a fost pus pe un catafalc şi plasat în Sala de Ceremonii a palatului, pentru a primi un ultim omagiu, pe 20 noiembrie, a fost trimis la Ankara, unde a fost înmormântat temporar, la Muzeul de Etnografie, în 21 noiembrie 1938. La Anıtkabir, a fost mutat în 10 noiembrie 1953.

Vasilescu Gabriela