ILUSTRATE DIN CUBA – Peşterile Bellamar
9 March 2019
TURCIA – NEMRUT DAĞI
10 March 2019

Bilet de îmbarcare spre… Constanţa, iar apoi către Turcia, pentru a afla povestea unui stat ce şi-a săpat locul în istorie în piatră

Constanţa prezintă cele mai de seamă valori de cultură materială şi spirituală din vechiul Tomis şi numeroase alte descoperiri de pe teritoriul Dobrogei. Iată doar un motiv pentru a mai rămâne în acest colţ de ţară şi săptămâna aceasta. Tomis, Constanța de astăzi, a fost întemeiat cu peste 2500 de ani în urmă de navigatorii şi negustorii greci veniţi din oraşul Milet (Asia Mică), atraşi de adăpostul oferit de golful şi peninsula formate pe ţărmul Mării Negre, precum şi de schimbul foarte bun de produse făcut cu căpeteniile populaţiei locale, geţii.

* * *

După ce am vizitat oameni şi locuri, prin România mea, a ta, a noastră… ne pregătim paşaportul şi ne îndreptăm spre Turcia, către Munţii Taurus, ce reprezintă graniţa sudică a unor podişuri vaste (al Anatoliei şi al Armeniei), pe care le separă de Marea Mediterană. De aici izvorăsc cele mai importante ape ale vechii Mesopotamii şi, tot aici, a fost amplasată biblica Arcă a lui Noe. De regulă turiştii ajung în aceste locuri, în drumul lor dinspre staţiunile litorale spre Ankara, când se îndreaptă spre formaţiunile muntoase ale Kapadokiei sau când vizitează Konya (celebră pentru profunda sa religiozitate). Puţini ştiu însă, că Munţii Taurus ascund o multitudine de peisaje, de o frumuseţe sălbatică, greu de redat în cuvinte, dar şi obiective turistice şi istorice, în faţa cărora nu poţi rămâne indiferent. Cum ar fi de exemplu destinaţia noastră de astăzi, Nemrut Dağı (Muntele Nemrut), ), unde există un complex sculptat în piatră (unul dintre cele mai impresionante monumente ale civilizaţiei elene), de o valoare deosebită, pe teritoriul unde în trecut a existat o ţară, ce a rămas în istorie sub numele de Kommagene.

* * *

Vă aşteptăm astăzi, 10 martie 2019, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.